Ако ЕК прецени, че жалбата е основателна, то тя ще започне наказателна процедура срещу Лондон, посочи говорителят на ЕК Оливие Баи, цитиран от БТА.

Жалбата беше внесена от испанския министър на земеделието и на околната среда Мигел Ариас Канете.

Според Мадрид, изкуственият риф представлява 70 бетонни блока, поставени по морското дъно в разрез с европейските директиви за защита на околната среда. Испания иска рифът да бъде отстранен, за да поднови диалога с Лондон.

Говорител на британския премиер обаче вече каза, че Лондон няма да води никакви разговори за суверенитета. Говорителят е посочил още, че единствено преговори може да има между Испания и Гибралтар относно риболова, но не и за суверенитета или контрола над водите за риболов на анклава.

Отстъпената на Великобритания през 1713 г. територия на Гибралтар, която се простира на площ от 7 километра и има население от 30 000 души, е източник на постоянно напрежение между Лондон и Мадрид, който претендира за суверенитета върху нея.

Европейската комисия вече изрази надежда, че Испания и Великобритания ще успеят да уредят сами последния си спор за Гибралтар.

Председателят на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу е обсъдил спора за Гибралтар в телефонен разговор с испанския премиер Мариано Рахой. Барозу се е съгласил, че в граничната зона на Гибралтар трябва възможно най-скоро да се изпрати мисия на ЕС за установяване на фактите. Тя трябва да установи състоянието на граничния контрол и движението на хора и стоки, се казва в изявлението на ЕК.

Испания настоява за въвеждане на гранична такса от 50 евро на влизащите и напускащи Гибралтар, за да се осигурят компенсации за загубите на испанските рибари. Възможно е да започне и разследване за финансови измами на гибралтарци, живеещи в Испания.