Това предаде македонското електронно издание Инпрес, на което се позова "Фокус". Тдоровски не пожела да посочи дали ще бъде повдигнато обвинение и срещу други лица или разследването ще приключи само с повдигнатите срещу капитана на кораба Сотир Филевски обвинения.
Българският съдия-следовател Георги Илиев, който 15 дни е в Охрид, е доволен от сътрудничеството с македонските власти и от начина, по който корабът бе изваден на сушата. Илиев е заявил, че в съответствие с македонските закони цялата процедура по установяване на причините е в ръцете на македонските съдебни органи, посочва Инпрес.
„Упълномощен съм от нашите власти да присъствам, за да мога от място да съобщя причината за потъването в България. С това ще се прекратят всички спекулации, които се появиха тези дни сред обществеността. Нямам право да разследвам в друга държава, но затова наблюдавам цялата процедура. Съгласно българските закони никой от българските експерти не може да прави експертиза на чужда територия. Все още не може да се каже каква е основната причина за трагедията”, е казал Илиев.
Корабът „Илинден” бе изваден вчера от дъното на Охридското езеро. Той потъна на 5 септември, като при инцидента загинаха 15 туристи от България. Потъването на кораба „Илинден” повдигна много въпроси в туризма и македонското отношение към него, но и изобщо в македонското общество, на местно ниво в Охрид, но и в цялата страна, коментира Инпрес.