Заради бързо увеличаващия се брой на починали от COVID-19 в иранската столица централното гробище на Техеран "Бехеш-е-Захра" е принудено да използва четириетажни гробове, за да успява да ги погребва, съобщават мести медии, цитирани от ДПА и БТА.

Снимка на новите гробове беше публикувана вчера в медиите, но градските власти в Техеран и гробищната управа все още не са коментирали информациите.

Достойното погребение е много важно за иранците, затова не е ясно как те ще реагират на погребването на покойниците един върху друг в четириетажни гробове.

Във вторник гробището "Бехеш-е-Захра", което на фарси означава "Рай на Излъчващата светлина" - препратка към дъщерята на Мохамед - Фатима, отчете рекорден брой покойници.

"Имахме 350 покойници, включително 150 жертви на COVID-19 . . . не сме имали толкова покойници за един ден през последните 50 години", каза директорът на гробището пред агенция ИРНА. Нещо повече, градските власти в Техеран обявиха, че централното гробище скоро ще изчерпа капацитета на моргите си за съхраняване на телата на множеството починали от COVID-19.

Вчера иранското здравно министерство съобщи за повече от 450 починали от COVID-19 в страната за изтеклите 24 часа, от които над 100 в Техеран - град с повече от 1 милион жители. През денонощието са регистрирани и над 24 000 нови случая на коронавирус.

С това общият брой на починалите от COVID-19 в Иран от началото на пандемията надхвърли 68 000 души, а заразилите се с коронавирус са над 2,3 милиона, отбелязва ДПА.