Скоростта на топене на леда в Антарктида е непознато за учените явление, особено в западната част на Антарктида, която е обърната към Аржентина и Чили. В Източна Антарктида ледът се увеличава.Човекът е навлязъл много сериозно в Антарктида, антропогенното влияние там е много сериозно и ще се увеличава. Това каза проф. Георги Рачев, климатолог пред телевизия "Блумбърг".

Сериозното присъствие на учени и на национални бази, по думите на проф. Рачев е напълно разбираемо - единственото парче на Земята, което още не е напълно разпределено, всеки иска да участва и да покаже, че е там, след 20 г. като свърши договорът за Антарктида да засвидетелства своето присъствие.

"Някои от моите колеги за 27 път посещават Ливингстън и Антарктида ни бяха подготвили добре с колегата ми, доц. Сарафов. Въпреки всичко аз се изненадах от човешката инвазия, от антропогенното влияние, което вече има на юг от 60 паралел. Там се строят вече хотели, круизните кораби бяха повече от научно-изследователските кораби. На остров Куин Джордж, основен остров с прекрасно летище, макар пистата да е с макадам, докато бяхме на гости на чилийската полярна база, в един ден кацнаха 5 самолета и изтърсиха към 500 туристи, които си снимат пингинчетата и си заминават след обяд. Но това е върха на айсберга, там започва колосално строителство, аз видях "Великата стена" - китайската антарктическа база, това са 3 блока с по 4 етажа, не са къщички или нещо дребно, там е като малко градче. Генераторите са подобни на АЕЦ "Козлодуй", толкова много енергия се черпи", каза професорът.

Великите сили правят каквото намерят за добре, по стария принцип "Аз завладявам, а после сядам да преговарям", посочи още проф. Рачев за случващото се на Ледения континент.  

"Аз имам чилийски карти, на които Чили си е отрязало едно парче, почти една четвърт от Антарктида, на която те смятат, че си имат териториални, икономически претенции. Нищо, че Антарктида е абсолютно на всички и този континент не  е разпределен и си остава на целия свят", уточни професорът.

Ученият даде пример с кубче лед в чаша с питие, докато не е стопено, температурата се поддържа поносима, нормална, стопи ли се, температурата на сместа рязко се покачва. 

"Докато имаме лед в Антарктида, на Северния Полюс, на Южния полюс, климатичните промени и затоплянето, които са неоспорим факт, ще бъдат бавни и плавни. Това, че се затопля Земята не е страшно, скоростта е взривна, затоплянето е толкова бързо, че няма аналог в цялата история и в климатологията. Там, където моите колеги преди 15 години не са могли да минат, защото леденият език е опирал в океана, сега той е на 25 - 30 м навътре в сушата", каза професорът. 

При всички положения, това топене е индикатор на глобално затопляне, на по-високи температури от това, което сме наблюдавали през 20 век, каза в коментара си проф. Рачев. Човечеството сега прибира огромни количества от храна всяка година, но учените не могат да знаят това бързо повишаване на температурите до какво ще доведе, защото нямаме подобен аналог в историята.