България прави на Антарктида международна наука. Това заяви проф. Христо Пимпирев, директор на Българския антарктически институт, който гостува на БНТ, за да представи последните открития, направени с българско участие.

"Геолозите Стефан Велев и Камен Бонев участваха в международна експедиция, която се натъкна на останки от растения на остров Ливингстън. Пет нови вида за Антарктида растения, открити от учените, доказват връзката между континента и Латинска Америка преди 90 млн. години. По това време днешна Антарктида е била континент с динозаври, фауна и буйна растителност, обясни проф. Пимпирев.

"Кредният период е интересен и защото той е един от най-топлите в историята на Земята и позволява на учените да правят връзка със съвременното затопляне на климата. Големите температурни амплитуди са по-опасни от рекордните температури, на които сме свидетели в САЩ и в Австралия. Човечеството трябва да се приспособи към тях, като вземе мерки срещу замърсяването на въздуха и околната среда. Антарктическият сезон приключва през март и очакваме още много открития", каза още професорът.