Перничанинът взел преди време парите от 30-годишен мъж с месечна лихва в размер на 20%. След като не се издължил навреме, започнал психически и физически тормоз. „Наказателната мярка“ стигнала дотам, че бил отведен насила в безлюдна местност край Перник, където приближени на лихваря го накарали да свали дрехите и обувките си.

Веднага по случая било образувано досъдебно производство, а оперативните действия на антимафиотите започнали под ръководството на Специализираната прокуратура. В хода им били установени членовете на бандата, които се занимавали с отвличане, принуда, унищожаване и противозаконно отнемане на имущество, както и незаконна финансова дейност.

Групата работела в строга йерархична схема на територията на София, Перник и Кюстендил. Неин организатор бил С.С., на 30 г., който пребивавал в столицата без адресна регистрация, криминално проявен и регистриран за притежание и разпространение на наркотици. Негови „сътрудници“ били четирима: 28-годишен мъж от Перник, който няма криминални прояви и съдебни регистрации и има разрешително за носене и употреба на оръжие; негов съгражданин на 29 г.,  34-годишен, рагистриран за притовозаконно унищожаване на чуждо имущество, и софиянец на 44 г., с регистрирация за кражба на автомобил.

Антимафиотите изяснили, че групата се занимавала с кражби на коли и укриване на части и вещи от тях. За целта те транспортирали возилата до складови помещения или гаражи на жилищни домове в Перник и Кюстендил, където ги нарязвали и разглобявали. После скъпите части били продавани чрез постоянни обяви в интернет сайтове, а други били пласирани от единия от групата, който бил собственик на магазин за авточасти в София.

След изясняване на престъпната схема, спецслужителите пристъпили към задържане на членовете на организираната група. Вчера те атакували адреси, ползвани от петимата, от които са иззети множество документи, свързани с отдаване на парични суми на различни лица, записи на заповеди, договори за заем, ксерокопия на лични документи.

Открити са 2 фалшиви банкноти с номинал от 100 долара, голям брой мобилни телефони и сим карти, бордови компютър за лек автомобил, луксозна тонколона от „Мерцедес”, част от купе на „БМВ”, различни части на „БМВ” и „Ауди”, регистрационни табели, някои от които били подадени за издирване.
Попаднали и на лек автомобил „Фолксваген Пасат”, укрит в гаражно помещение и обявен за откраднат на 22 септември. Намерени са и малки количества марихуана, медицинска везна и кутия с бойни патрони.

Петимата са задържани за 24 часа и са им повдигнати обвинения. Продължават разпитите на свидетели и документирането на цялостната престъпна дейност на групата.

Преди няколко дни полицията в Кърджали задържа двама братя, изнудвали турски бизнесмен.