Със сълзотворен газ и водни оръдия гръцката полиция разпръсна демонстрация в Атина срещу законопроекта за задължително ваксиниране, внесен от правителството в сряда. Демонстрация се състоя и в Солун, съобщи кореспондентът на БНР в Гърция.

С национални знамена хиляди гърци се събраха на централния площад "Синтагма" в гръцката столица.

С плакати "Устояваме свободата си, искаме демокрация" и "Няма да допуснем фашизма на правителството" демонстрантите предупреждаваха депутатите от всички партии да не подкрепят при гласуване задължителното ваксиниране.

Присъстваха и медицински работници, които заявиха, че не са против ваксината, а против задължението да се имунизират, за да останат на работа.

Полицията използва газ и силни струи вода, за да разпръсне демонстрантите, като не им позволи да достигнат до парламента.

Снимка: AP/БТА

Снимка: AP/БТА

В центъра на Солун също се събраха много гърци. Те скандираха и срещу медиите, които умишлено рекламират ваксините, като единствен път за спасение от коронавируса.

Няма да допуснем ултиматума на правителството "работа срещу ваксина", казаха пред медиите участниците в протестите.

"Това е чист фашизъм" коментират в социалните мрежи.

Междувременно стана ясно, че властите в Ню Йорк ще изискват служителите в общинските болници да бъдат ваксинирани или всяка седмица да представят отрицателни тестове за коронавирус. Онези, които откажат да спазват изискванията, няма да получават заплати.