Гръцкото правителство реши да експулсира двама руски дипломати и да забрани влизането в Гърция на още двама, като ги обвини в намеса във вътрешните работи и незаконни действия срещу националната сигурност на страната, предава електронното издание "Катимерини".

Атина обвинява руските дипломати в опити за извличане и разпространяване на информация и за подкупване на гръцките държавни служители, които обаче са се провалили.

Случаят поставя на преден план напрежението, което съществува между Атина и Москва през последните две години поради причини, свързани с регионалната сигурност.

Според високопоставени гръцки дипломатически източници Атина призовава за незабавното експулсиране на двама души, включително на руския дипломатически представител Виктор Яковлев.

Същите източници отбелязват, че инициативата следва многобройни координирани усилия за разширяване на влиянието на Русия в Гърция.

Независимо от последното развитие, същите източници отбелязват, че Гърция продължава в съответствие с дългогодишната си политика да иска добри отношения на сътрудничество с Русия и да насърчава приятелството между двата народа, но добавят, че това може да се случи само ако и двете страните уважават взаимно суверенитета си.

Те също така посочват внимателната позиция, която Гърция е поела в аферата "Скрипал", когато не последва други западни страни, които изгониха руските дипломати. А Москва приветства тази позиция.

Същите източници отбелязват, че въпреки усилията на гръцкото правителство да поддържа отношения с Русия на добро ниво, напоследък различни кръгове, свързани с руски интереси, се намесват в гръцките вътрешни работи.

Чрез парични възнаграждения те се опитват да влияят върху общините, върху църквата и така да получат влияние в Атон.

Решението за експулсиране е ограничено до конкретни четирима души и не променя по-широките добри намерения на Гърция спрямо Русия.

Запознати с делата добавят, че всякакви "подобни реакции" на Москва ще доведат до по-нататъшно влошаване на отношенията. В същото време те посочват факта, че никой член на гръцката дипломатическа и консулска служба в Русия не работил извън стриктния ред на своята мисия.