Британският премиер Тереза Мей заяви днес, че иска да продължи тесните икономически връзки с Франция въпреки вота за излизане на страната й от Европейския съюз, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Тъй като Обединените кралство напуска ЕС ние ще трябва да определим как да поддържаме възможно най-тесните икономически отношения между нашите две страни", заяви Мей на съвместна пресконференция в Париж с френския президент Франсоа Оланд.

Двамата заявиха след преговори в Елисейския дворец, че френско-британското споразумение, уреждащо граничния режим между двете държави в района на Ламанша трябва да остане в сила и след излизането на Великобритания от ЕС, предаде ТАСС.

Париж е готов да даде на Лондон известно време за подготовка на преговорите за излизане на Великобритания от ЕС, но в интерес на всички страни е тази процедура да започне колкото е възможно по-скоро, заяви Оланд.

"Не може да има дискусии, предпреговори преди преговорите. Но може да има подготовка за тези преговори", обяви Оланд по време на съвместната пресконференция с Мей.

Той каза също, че Великобритания не може да има достъп до единния пазар, без да съблюдава четирите ключови свободи, сред които свободното движение на хора, предаде ДПА.

Контрол върху миграцията след Брекзит

Британският министър-председател Тереза Мей заяви в четвъртък, че тя е решена да договори ограничения за миграцията от Европейския съюз по време на преговорите за напускане на блока, предава AFP.

"Посланието на британците в техния вот Обединеното кралство да напусне Европейския съюз показа много ясно, че ние трябва да въведем някакъв контрол върху движението на индивиди от държавите от ЕС", отбеляза Мей.

"Категорична съм, че правителството трябва да изпълни и ще изпълни това за британците", допълни министър-председателят след разговорите в Париж с френския президент Франсоа Оланд.