Избраната за председател на европейската комисия Урсула фон дер Лайен защити решението си да постави спорно наименование на бъдещ ресор за миграционните въпроси, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Фон дер Лайен заяви в статия, публикувана от няколко европейски медии, сред които италианския в. "Република" и германския "Велт", че е готова за открити дебати по темата.

Спорът е свързан с бившия главен говорител на Европейската комисия Маргаритис Схинас, когото Фон дер Лайен иска да постави да отговаря за миграционните въпроси и трансграничната сигурност в новата комисия. Официалното наименование на неговия пост се предвижда да бъде "заместник-председател за защитата на нашия европейски начин на живот".

"Очевидно се разгоряха дебати за значението и замисъла на понятието. Това е добре. А това са дебати, които би трябвало да водим открито", написа Фон дер Лайен.

"Разбира се, че думите имат значение. Признавам това. За някои европейският начин на живот е понятие с политически заряд. Но ние не можем и не трябва да позволяваме на други да ни отнемат езика: това също е част от въпроса кои сме ние", заяви тя.

Фон дер Лайен цитира член 2 от Договора за Европейския съюз, в който се казва, че "Съюзът се основава на ценностите на зачитане на човешкото достойнство, на свободата, демокрацията, равенството, правовата държава, както и на зачитането на правата на човека, включително правата на лицата, които принадлежат към малцинства".

В писмо, в което се дефинира мисията на Схинас, Фон дер Лайен пише, че "Европейският начин на живот се основава на солидарността, душевния мир и сигурността. Ние трябва да отговорим и успокоим основателните страхове и безпокойства от въздействието на незаконната имиграция върху нашата икономика и нашето общество".

Ще се стигне ли до вето в ЕП

Фон дер Лайен е поканена от европейските социалдемократи, зелените и либералите да обясни какво е имала предвид с това наименование на среща на 19 септември.

Междувременно една от водещите фигури в групата на европейските либерали в Европейския парламент Ги Верхофстат призова Урсула фон дер Лайен да промени наименованието на ресора. В противен случай има риск това да се отрази върху одобрението на състава на бъдещата ЕК, предадоха световните агенции.

Групата на либералите в ЕП "Да обновим Европа" е сериозна по този въпрос: Или наименованието на ресора на Схинас ще се промени или той ще изгуби компетенциите по въпроса за миграцията. В противен случай има риск за одобрението на Европейската комисия, предупреди Верхофстат. Така той намекна, че неговата парламентарна група може да оттегли подкрепата си за предложения от Фон дер Лайен състав на ЕК.

Новата ЕК трябва да встъпи в длъжност на 1 ноември, ако ЕП я одобри при гласуване през октомври. Изслушванията на номинираните за еврокомисари ще бъдат от 30 септември до 8 октомври.