Председателката на бъдещата Европейската комисия Урсула фон дер Лайен беше подложена на натиск да промени наименованието на ресора на еврокомисаря Маргаритис Схинас, обвързващо миграцията със защитата на европейския начин на живот. Критики към наименованието отправиха евродепутати, а днес и председателят на настоящата Европейска комисия Жан-Клод Юнкер, предаде Франс прес, на която се позова БТА.

Гръкът Маргаритис Схинас от Европейската народна партия беше номиниран за заместник-председател на ЕК, който ще отговаря за "защитата на нашия европейски начин на живот" и беше натоварен и с миграционното досие (неслучайно, след като е известно, че Гърция е горещата точка на пътя на миграцията в момента - б.р.).

Наименованието на ресора на Схинас обаче породи спорове. Днес Жан Клод-Юнкер, който е от същата политическа сила като Схинас и Фон дер Лайен, също се включи в полемиката. "Не ми харесва идеята, че европейският начин на живот се противопоставя на миграцията", заяви Юнкер пред Евронюз. "Да приемаме онези, които идват отдалеч, е част от европейския начин на живот", допълни той.

Говорителка на ЕК обаче не съзря в това изявление критики към решението на Фон дер Лайен за наименованието на ресора на Схинас. Социалистите, либералите и зелените - трите основни политически противници на ЕНП в Европейския парламент, отправиха призив това наименование да бъде променено. От обкръжението на Фон дер Лайен казаха, че няма да се взима прибързано решение и че се проучват всички аргументи.

В писмо, в което се дефинира мисията на Схинас, Фон дер Лайен пише, че "Европейският начин на живот се основава на солидарността, душевния мир и сигурността. Ние трябва да отговорим и успокоим основателните страхове и безпокойства от въздействието на незаконната имиграция върху нашата икономика и нашето общество".

Полемиката срещу наименованието на ресора се породи още в деня, в който Фон дер Лайен представи отговорностите на новите комисари - 10 септември. Тогава съпредседателят на групата на Зелените в ЕП Ска Келер определи като "плашещо" предложението за ресор за защита на европейския начин на живот, включващо миграцията и защитата на границите.

"Надяваме се, че председателя Фон дер Лайен не вижда противоречие между подкрепата за бежанците и европейските ценности", каза Келер.

Урсула фон дер Лайен (в средата) заедно с новия състав на Европейската комисия, 12 септември

Снимка: AP/БТА

Британският депутат от групата на социалдемократите Клод Мораес заяви, че наименованието поражда истински проблем сред групата му и каза, че ресор с подобно име не може да съществува.

Новият екип на Европейската комисия трябва да започне работа на 1 ноември. Изслушванията на номинираните са еврокомисари ще бъдат от 30 септември до 8 октомври. Сега номинираните за еврокомисари се подготвят за тях.