Братушек е първата жертва от бъдещия екип на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, предаде Франс прес, цитирана от Агенция "Фокус".

Тя беше номинирана за заместник-председател за енергийния съюз в Европейската комисия, но не успя да впечатли евродепутатите по време на изслушването й в парламентарните комисии в понеделник.
На практика Братушек се самономинира за поста и бе обвинена в недостатъчни познания за бъдещия й ресор енергиен пазар.

Отхвърлянето й ще бъде решено от председателството на ЕП.

Силен обстрел по Братушек от депутатите >>

Сега Юнкер ще трябва да намери друг кандидат от Словения, по възможност жена от либералната група на Братушек, след като евродепутатите я отхвърлиха със 112 срещу 13 гласа.

През 2009 година първата българска кандидатура също беше отхвърлена. Името на България бе запомнено с провала на Румяна Желева за еврокомисар.
Тогавашният външен министър се яви на изслушване в Европарламента, на което се провали. Тя бе принудена да оттегли кандидатурата си за еврокомисар, а това коства и поста й на министър.

Пред комисията на Юнкер има още една въпросителна - каква ще е ролята на унгарския кандидат Тибор Наврачич, за когото бе решено, че е неподходящ да ръководи ресора образование и култура. Комисията по културата в ЕП отхвърли номинацията му, като го критикува заради унгарските закони за малцинствата, медиите и съдебната власт, които според европейските институции противоречат на договорите за защита на правата на човека.  

Испанецът Мигел Ариас Канете, който беше подложен на разгорещен разпит относно предполагаемия конфликт на интереси за влиятелния пост на еврокомисар по енергетиката и климатични промени, беше одобрен от парламентаристите.

Французинът Пиер Московиси също бе одобрен за еврокомисар по икономическите въпроси в екипа на Жан-Клод Юнкер. Трите комисии на ЕП, призовани да се произнесат - икономически въпроси, вътрешен пазар и търговия, одобриха кандидатурата на Московиси като комисар с 44 срещу 12 гласа и трима въздържали се.

Европейските депутати дадоха одобрение и за британския консерватор Джонатан Хил, който ще бъде еврокомисар за финансовата стабилност и услуги и капиталовите пазари. Те бяха го принудили да се яви на "поправителен изпит", след като първото му изслушване бе оценено като твърде неясно.