Европа отчаяно търси лек за коронавируса, а в Италия броят на мъртвите за първи път бе по-малък от тези през последните дни. По данни на СЗО най-голям е броят на заразените и умрелите в Европа, като десетте най-засегнати страни са Италия, Испания, Германия, Франция, Швейцария, Великобритания, Нидерландия, Австрия, Белгия и Норвегия.

Клинични изпитания в 7 европейски държави

В Белгия, Великобритания, Германия, Испания, Люксембург и Нидерландия започват клинични изпитания на четири експериментални форми на лечение на коронавируса, предаде Франс прес, цитирайки френското здравно министерство.

Общо в изпитанията ще участват 3200 пациенти. Тестовете в голям мащаб ще проверят ефективността на лекарствата Ремдесивир, Хироксихлорокин, комбинация от Лопинавир и Ритонавир и същата комбинация с добавен Интерферон бета. Наблюдения ще се извършват над пациенти, които са хоспитализирани под стриктно наблюдение или са в реанимация.

По данни на СЗО най-голям е броят на заразените и умрелите в Европа, като десетте най-засегнати страни са Италия, Испания, Германия, Франция, Швейцария, Великобритания, Нидерландия, Австрия, Белгия и Норвегия.

Към 21 март по света бяха регистрирани 292 142 случая на заразяване с коронавируса и 12 784 смъртни случая. За последното денонощие броят на заразените е нараснал с над 26 хиляди.

За първи път по-малък брой на починалите в Италия

Броят на смъртните случаи от пандемията в Италия се увеличи с 651 за денонощие, но това е най-малкият брой починали през последните дни. 5476 души са издъхнали в страната вследствие на усложнения от коронавируса, а общият брой на заболелите нарасна до 59 138 души.

Ломбардия остава най-тежко поразената област от вируса. Там починалите са 3456. Властите в областта поискаха помощ, тъй като няма достатъчно лекари, а от Куба съобщиха, че изпращат екип от доктори и сестри в Италия.

След комунистическата революция от 1959 г. карибският остров изпраща медицински служители в места, засегнати от катастрофи, предимно в бедни страни. Кубински лекари водеха борба срещу холерата в Хаити и срещу ебола в Западна Африка.

52-членният медицински екип обаче е първият случай, при който Куба изпраща спешна помощ на Италия, една от най-богатите страни в света, отбелязва Ройтерс.

Това е шестият подобен екип, който властите в Хавана изпращат през последните дни за борба с новото заболяване. По-рано бяха изпратени екипи във Венецуела, Никарагуа, Ямайка, Суринам и Гренада.

По данни на Си Ен Ен италианските власти са поискали помощ и от американските въоръжени сили за борба с разпространението на коронавируса. Според източник на ТАСС италианският министър на отбраната Лоренцо Гуерини е поискал помощ от американския си колега Марк Еспър.

Първи смъртен случай в Чехия

Чехия отбеляза първи смъртен случай, дължащ се на коронавируса, предаде Франс прес, цитирайки публикувано вчера съобщение в Туитър на здравния министър Адам Войтех.

"Засегнат от коронавируса пациент почина в Чехия" за първи път, съобщи министърът. Той уточни, че 95-годишният пациент е бил приет в болница на 18 март и е имал и други здравни проблеми.

Досега в Чехия, която има население от 10,7 милиона души, са регистрирани 1120 случая на Ковид-19. Шестима пациенти са излекувани. По-рано вчера Войтех съобщи, че 74 заразени с коронавируса са били приети в болница. От тях 19 са постъпили в интензивно отделение.

Шведският премиер с обръщение към нацията

Шведският премиер Стефан Льовен призова сънародниците си да участват в спирането на коронавируса в предавано по телевизията обръщение към нацията, предаде Ройтерс.

По последни данни в страната има 1906 потвърдени случая на Ковид-19, което се равнява на 17 заразени на 100 000 души. 21 души починаха вследствие на заболяването.

"Всички ние носим голяма лична отговорност", заяви снощи Льовен. "В живота има някои решителни моменти, когато трябва да направите жертви, не само за собственото си добро, но да поемете и отговорност за тези около вас, за другите хора и за страната ни. Този момент е сега. Денят настъпи", подчерта той.

Броят на пациентите в интензивни отделения на стокхолмски болници нарасна рязко през последните дни. Служители на здравните служби изразиха загриженост от недостига на персонал и предупредиха, че може да се стигне до недостиг на защитни средства за медиците.

"Всички трябва да поемат своята част и това важи и за вас, които сте на възраст над 70 години или част от друга рискова група", подчерта Льовен. Колкото и да е неприятно за изложените на риск да ограничават живота и социалните си контакти, в момента това е необходимо, за да защитят както себе си, така и околните и да позволят на здравните служби да се справят със ситуацията, подчерта премиерът.

Швеция затвори училищата и университетите и забрани събиранията с над 500 участници. Властите препоръчаха на хората над 70-годишна възраст да ограничат контактите си.

"Искам да бъдете готови, че може да бъдат взети решения", които да ограничат още повече свободите, предупреди премиерът.