Страните от Европейския съюз решиха да удължат с още една година замразяването на авоарите на бившия украински президент Виктор Янукович и още 11 украинци, заподозрени в присвояване на държавни средства и прехвърлянето им извън страната, предадоха ДПА и Франс прес, на които се позова БТА.

На 12-те санкционирани лица освен това е забранен достъпът до територията на ЕС.

Тези санкции бяха въведени през март 2014 г. и оттогава се подновяват ежегодно. Сегашното им удължаване е до 6 март 2020 г.

От списъка с тези санкции е изваден бившият началник на канцеларията на Янукович Андрий Клюев. Неговите авоари повече няма да са замразени.

Янукович обжалва замразяването на своите авоари, но през 2017 г. Съдът на ЕС потвърди тази мярка.

Какви са санкциите против Сирия

Съветът на ЕС съобщи, че добавя седем министри от правителството в Дамаск към списъка на със санкции срещу режима в Сирия и неговите поддръжници. Решението е свързано с предприетите от Сирия промени в правителството.

Общо списъка включва 277 души, на които е наложена забрана за пътуване и запор на имущество заради отговорността им за жестокостите срещу цивилните сирийци, както и за облагодетелстване или подкрепа за режима в Дамаск, и/или за обвързаност с носещите отговорност. На 72 организации е наложен запор на имущество.

Действащите санкции срещу Сирия включват също петролно ембарго, ограничения върху търговията и инвестициите, запор на имуществото на Сирийската централна банка в ЕС, ограничения върху износа на оръжие и оборудване, което би могло да се използва за вътрешни репресии, както и на оборудване и технологии за следене или прихващане на съобщения по телефон или в интернет. Санкциите са в сила от 1 декември 2011 г. и се преразглеждат всяка година, се отбелязва в съобщението. Следващият преглед предстои до 1 юни.

На снимката: Виктор Янукович по време на 48-ото издание на Мюнхенската конференция по сигурността, февруари 2012 г.