Европейската агенция по лекарствата (EMA) започна процедура за последователно проучване на регистрационното досие на ваксината "Спутник" V, съобщи Руският фонд за директни инвестиции (РФДИ), цитиран от ТАСС.

"РФДИ обявява началото на непрекъсната процедура за преглед на руската ваксина "Спутник" V срещу коронавирус от Комитета по лекарствата за медицинска употреба на Европейската агенция по лекарствата", се казва в доклада.

Решението на Комитета да започне процедурата за последователно изследване е взето предвид резултатите от лабораторни и клинични изследвания на ваксината при възрастни.

EMA ще оцени съответствието на ваксината "Спутник" V със стандартите на ЕС за ефикасност, безопасност и качество.

Според ръководителя на руския фонд Кирил Дмитриев одобрението на ЕМА ще осигури ваксината "Спутник" V за 50 милиона жители на ЕС, започвайки доставки през юни 2021 година.

"Партньорството за ваксини трябва да надхвърля политиката, а партньорството на ЕМА е отличен пример, който доказва, че само обединените сили могат да победят пандемията. Одобрението от ЕМА ще осигури ваксина на 50 милиона жители на ЕС от юни 2021 г.", каза той.

По-рано беше съобщено, че няколко държави от ЕС вече са одобрили използването на "Спутник" V на индивидуална основа и без да се чака централната регистрация на лекарството от EMA.

В момента ваксината е регистрирана в Унгария и Словакия.

"Спутник" V е една от трите водещи ваксини срещу коронавирус в света по брой одобрения, получени от държавните регулатори.

Към днешна дата "Спутник" V е регистриран от 42 държави с общо население от над 1,1 милиарда души.