Бившият кмет на Ню Йорк, милиардерът Майкъл Блумбърг реши да не се кандидатира за президент на изборите през 2020 г., и вместо това ще се фокусира върху борбата срещу климатичните промени, съобщиха световните агенции.

В изявление, публикувано вчера на сайта на агенция Блумбърг, той посочи, че сериозно е обмислял да се хвърли в президентската надпревара, но в крайна сметка се отказал от тази идея. Майкъл Блумбърг изрази увереност, че би победил на изборите, ако негов съперник бъде настоящият президент Доналд Тръмп. "Но аз добре разбирам колко е трудно да стана кандидат на Демократическата партия при толкова много претенденти", отбеляза 77-годишният милиардер, цитиран от ТАСС.

"Аз имах ясен избор: дали да прекарам следващите две години, говорейки за моите идеи и за това, което съм направил, знаейки, че може би никога няма да спечеля номинацията на Демократическата партия? Или да прекарам следващите две години, продължавайки дейността, която вече извършвам и финансирам, и която знам, че може да даде истински резултати, благоприятни за страната?, обясни Блумбърг в публикувана в Туитър декларация, цитирана от Франс прес.

Блумбърг, чието богатство по оценки на "Форбс" в края на миналата година възлиза на повече от 42 милиарда долара, заяви също, че ще използва финансовите си ресурси, за да подкрепя кандидати, които "предоставят нужното ни лидерство" по въпроси като контрола на оръжията, образованието, здравеопазването и най-вече климата - една от главните му каузи през последните години, съобщи ДПА.