Два дни преди срещата на европейските лидери относно координирания отговор на кризата, предизвикана от COVID-19, Европейската комисия определи редица действия, необходими за засилване на борбата с пандемията, съобщиха от Представителството на ЕК в България.

В съобщение, прието днес, ЕК призовава държавите членки да ускорят въвеждането на ваксинацията в целия ЕС.

До март 2021 г. най-малко 80 на сто от хората на възраст над 80 години и 80 процента от специалистите в областта на здравеопазването и социалните грижи във всяка държава членка следва да бъдат ваксинирани.

До лятото на 2021 г. държавите членки следва да са ваксинирали най-малко 70 процента от възрастното население.

Комисията призовава държавите членки да продължат да прилагат физическо дистанциране, да ограничават социалните контакти, да се борят с дезинформацията, да координират ограниченията за пътуване, да засилят тестването и да увеличат проследяването на контактите и геномната последователност, за да се справят с риска от нови варианти на вируса.

Тъй като през последните седмици се наблюдава възходяща тенденция в броя на случаите, е необходимо да се направи повече за подкрепа на здравните системи и за справяне с "умората от COVID-19" през идните месеци, като се започне от ускоряването на ваксинацията във всички области и се помогне на нашите партньори в Западните Балкани, южното и източното съседство и в Африка, се посочва в съобщението.

В днешното съобщение се определят следните ключови действия за държавите членки, Комисията, Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията и Европейската агенция по лекарствата, които ще спомогнат за намаляване на рисковете и овладяване на вируса - ускоряване на въвеждането на ваксинацията в целия ЕС, тестване и геномно секвениране,запазване на единния пазар и свободното движение и засилване на мерките за смекчаване на последиците, гарантиране на водещата роля на Европа и на международната солидарност.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е заявила, че ваксинацията е от съществено значение за излизане от тази криза. Вече осигурихме достатъчно ваксини за цялото население на Европейския съюз, сега трябва да ускорим изпълнението и да ускорим ваксинацията, е посочила тя. Ние обаче ще сложим край на тази пандемия само когато всички по света имат достъп до ваксини, ще увеличим усилията си, за да помогнем за осигуряването на ваксини за нашите съседи и партньори по света, е отбелязала Урсула фон дер Лайен.

Заместник-председателят Маргаритис Схинас е коментирал, че появата на нови варианти на вируса и значителното увеличение на случаите не ни оставят място за самодоволство. Сега повече от всякога трябва да се поднови решимостта на Европа да действа с единство, координация и бдителност, е добавил той.

Като работим заедно, с единство, солидарност и решимост, скоро можем да започнем да виждаме началото на края на пандемията, смята Стела Кириакиду, комисар по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните. Според нея сега се нуждаем от бързи и координирани действия срещу новите варианти на вируса.