Двама души загинаха, четирима други получиха наранявания с различна тежест в резултат на експлозия на течно-горивен ракетен двигател на тренировъчна площадка в района на Архангелск. Това съобщи в четвъртък руското Министерство на отбраната, на което се позова ТАСС.

"В резултат на произшествието шестима представители на Министерството на отбраната и предприятието-разработчик получиха наранявания с различна тежест. От получените рани загинаха двама специалисти. Всички пострадали незабавно са откарани в медицинско заведение, където са получили необходимата специализирана помощ", уточниха от ведомството.

Причината за произшествието е експлозията на течно-горивен двигател, отбеляза пресслужбата на Министерството на отбраната на Руската федерация. "На площадката за изпитване на руското Министерство на отбраната в Архангелск, при изпитване на система за течно задвижване, е възникнала експлозия и продуктът се е запалил", се казва в изявлението.

Министерството на отбраната подчерта, че "няма вредни емисии в атмосферата, радиационният фон е нормален".

Управителят на Архангелска област Игор Орлов заяви, че евакуация на населението след инцидента в Северодвинск не се налага. На местопроизшествието във военното поделение е изпратена санитарна група.

По-рано ТАСС съобщи по свои източници, че пожар е възникнал на кораб на територията на военно поделение край Северодвинск в района на Архангелск, при който са били ранени 10 души.