Двама българи от кланицата "Тьонис" в германския град Гютерсло, провинция Северен Рейн-Вестфалия са в болница с коронавирус. Това съобщи Министерството на външните работи, информирано от Държавната канцелария на федералната провинция Северен Рейн-Вестфалия.

Тествани са 103-ма български граждани, работещи в предприятието, от тях двама са настанени в болница с коронавирус.

Сред общо 1441 проведени теста, 236 са на полски граждани, а 946 на румънски (при 43 случая не се споменава националността на тестваните). Шестима поляци и 13 румънци в момента се лекуват в болница, допълват от българското  МВнР.

Първоначалната информация на германските власти за 103-ма заразени с COVID-19 българи в кланицата "Тьониес" в Северен Рейн-Вестфалия не отговаря на истината, каза по-рано генералният консул на България във Франкфурт Антоанета Байчева пред "Дневник". По думите ѝ първоначално подадената й информация е била погрешна, а след действителният резултат е за 103-ма изследвани, от които заразени са само двама.

В най-голямата германска кланица работят 590 българи.

Положителните проби на българите в "Геестланд" във Вилдесхаузен, Долна Саксония, според данните, потвърдени от Байчева, са 11. Тя не разполага с данни за общия брой обработени проби, на който се базира числото. Германски медии сочат, че правенето и обработката на тестовете за всички 1100 служители - повечето от които българи - едва предстои. Вчера "Дневник" съобщи, че сред заразените в кланицата има българи.

Огнището на коронавируса в кланицата на група "Тьониес" върна карантината за над 600 хил. души в два окръга на западногерманската провинция. Случаят, освен че породи безпокойство от нова вълна на разпространение на заразата, доби политически оттенък след коментар на регионалния премиер Армин Лашет, обвинил върнали се от почивка в родината си българи и румънци за увеличаващите се случаи. В германското общество отново бе повдигнат и въпросът кой плаща цената за евтиното месо в страната.