Германия затвори училища и детски градини, а 7000 души са под карантина в провинция Северен Рейн-Вестфалия, след като най-голямата кланица с източноевропейски работници стана ново огнище на COVID-19.

Премиерът на провинцията допусна, че румънци и българи са донесли вируса.

Над 600 станаха положителните тестове на работници от кланицата на "Тьонис Груп", съобщи bTV.

Производството е спряно.

Сред служителите има българи и румънци, но засега няма данни колко от тях са сред заразените.

В Германия неведнъж е изразявано безпокойство за трудовите и жилищните условия на работниците в месопреработвателната индустрия, много от които са сезонни работници от Източна Европа, отбелязва ДПА.

Представител на компанията "Тьонис", която притежава кланицата, отбеляза, че ниските температури в кланиците и пътуванията на източноевропейски работници по време на неотдавнашните празници до родината им може да са фактори за многото нови случаи.

На въпрос какво показва епидемията от коронавируса в кланицата за вече започналото облекчаване на ограничителните мерки в провинция Северен Рейн-Вестфалия, премиерът на провинцията Армин Лашет заяви: "Абсолютно нищо не показва, защото румънци и българи са влезли в страната и вирусът е дошъл оттам. Това няма нищо общо с облекчаването на ограниченията, а с жилищните и трудовите условия на хората."

От избухването на епидемията досега в Германия няколко пъти се появяваха огнища на зараза сред чуждестранни работници в кланици.

През май имаше огнище и в кланица Вестфлайш в Косфелд, където също бяха изследвани българи и румънци.