Изглежда, че все пак има съществени причини защо някои богати граждани на планетата се чувстват в Швейцария по-добре, отколкото другаде по света. Все повече заможни чужденци проверяват по данъчни съображения възможностите да се преместят да живеят в Швейцария. Това поне твърди Александре Целер - шеф на швейцарския филиал на голямата британска банка HSBC. Ставало дума за значителен брой хора с „известно богатство”.
Особено заинтересовани от местожителство в Швейцария били лица от страни, където увеличили чувствително данъците. Такава страна е например Великобритания, където данъкът за годишен доход над 150 хиляди паунда, което прави около 172 хиляди евро, бе вдигнат на 50 процента. За сравнение - в Австрия се плаща вече данък от 50 процента за доход над 60 хиляди евро годишно.
Между известните личности с постоянно местожителство в Швейцария са германската легенда във Формула едно Михаел Шумахер, основателят на ИКЕА Ингвар Кампрад и певицата Тина Търнър.
Швейцарските кантони могат до голяма степен сами да определят размера на данъците, което води до силна конкуренция. Поради това размерът на данъците спадна чувствително. В някои кантони данъците са под 10 процента. При това алпийската държава се стреми да се отърси от имиджа си на данъчен рай.
Тези дни швейцарският Бундесрат одобри споразумение със САЩ и Финландия за двойно данъчно облагане. Швейцария подписа вече такива договори с шест страни. След сключването на 12 споразумения от този род Организацията за стопанско сътрудничество и развитие ще извади Швейцария от сивия списък на данъчните оазиси.