Още по-висока степен на ограничения въвеждат две държави в близост до България - Турция и Хърватия. 

В Турция в 20 часа местно време започна 14-часова забрана за излизане навън на цялата територия на страната като мярка за ограничаване на разпространението на коронавируса. Ограничителната мярка ще продължи до 10 часа сутринта на 22 ноември. Забрана за излизане навън ще се прилага и в неделя - от 20 часа вечерта до 5 часа сутринта в понеделник. Затворени са магазини, заведения, забранено е и движението на частни автомобили, с изключение на тези, които имат специално разрешение.

Предвижда се частичната забрана за излизане навън след 20 часа да се прилага и през следващите уикенди до второ нареждане. Забраната не важи за болничните заведения, медицинските служители, дежурните аптеки, аварийните служби по електрозахранване и водоснабдяване, междуградските превози и превозите за чужбина. Училищата ще останат затворени до края на декември, като учениците ще учат онлайн.

Междувременно нови 5532 случая на коронавирус бяха установени в Турция през последното денонощие. С това броят на заразените надмина тези от първата вълна, когато на 11 април бяха регистрирани 5138 случая на COVID-19, посочи турският министър на здравеопазването Фахреттин Коджа. Потвърдени са 135 смъртни случая, като общият брой на жертвите достигна 12 219. Рекордно увеличение се отчита и на тежко болните, включително интубираните пациенти, които са 4121, допълни здравният министър.

Новите ограничения в Хърватия пък влизат в сила от полунощ до 15 декември. Развлекателните заведения ще бъдат затворени, а останалите обекти в сферата на услугите ще работят до 22 ч. Намалява се от 50 на 25 броят на хората, които могат да участват в публични събития.