Това президентът каза на съвещание за мерките за стабилизиране на положението на вътрешния зърнен пазар, предава Интерфакс, цитирана от "Фокус". По думите му много стопанства се намират в състояние пред фалит заради унищожената реколта.

„Вече са взети финансови решения за оказването на помощ на земеделските производители, които са се оказали в критична ситуация. Обшият обем на финансовата помощ е около 35 милиарда рубли. В допълнение към тази сума, разбира се, ще бъде оказана помощ на пострадалите стопанства и от регионите”, заяви Медведев.

Преди десетина дни премиерът Владимир Путин забрани износа на зърно от страната. Това предизвика спекулации на пазарите и скок на цените.

Медведев отмени днес извънредното положение във Владимирската и Воронежката област, както и в Република Марий Ел, въведено на 2 август заради горските пожари, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Пожар е обхванал от понеделник два хектара торфени находища на 60 километра южно от претърпялата авария АЕЦ в Чернобил (Северна Украйна). Ситуацията обаче "не представлява опасност", заяви днес говорителка на украинското министерство на извънредните ситуации, цитиран от Франс прес, на която се позова БТА.
Пламъците, избухнали в понеделник в Соснивка (60 километра северно от Киев), "ще бъдат изгасени днес или утре", увери пред АФП Виктория Рубан.

Около Чернобил, където през 1986 г. стана най-голямата ядрена катастрофа в историята, е създадена 30-километрова зона за сигурност, припомня АФП. Както и в съседна Русия, в Украйна царят небивали жеги, бушуват горски и торфени пожари.

Руската федерална служба по горите съобщи вчера, че пожари са опустошили близо 300 хектара в района на Брянск в Западна Русия, граничещ с Украйна и Беларус, замърсен с радиоактивни материали от катастрофата в Чернобил. Това породи опасения от разпространение на радиоактивни частици, допълва агенцията.

Според експерти, торфените пожари не се гасят лесно, те могат да тлеят с месеци.

Пожарите в Русия оставиха огромна въглеродна следа в атмосферата, единодушни са еколози, цитирани от БНР. Дори след 30 години в засегнатите райони ще се отделя повече въглероден диоксид.