Управляващата консервативна Народна партия (НП) спечели внушителна победа на вчерашните предсрочни регионални избори в испанската столица Мадрид.

НП спечели 65 мандата в 136-местния регионален парламент, съобщиха изборните власти при преброени около 99 на сто от бюлетините. Това е над двойно повече в сравнение с резултата на партията през 2019 г., когато спечели 30 места.

Водената на тези избори от действащия регионален премиер и изявен бунтовник срещу въвежданите локдауни Исабел Диас Аюсо НП обаче не успя да се сдобие с пълно мнозинство от 69 мандата, което означава, че вероятно тя ще трябва да разчита на дясната популистка партия "Вокс", за да остане на власт и да състави правителство.

"Вокс" печели 13 места по данни на изборните власти, при 12 през 2019 г.

Изборите са смятани за такива с национално значение, надхвърлящо рамките на икономически силния регион.

Трите леви партии успяха да си осигурят едва 58 места, което ги оставя без абсолютно никаква възможност да съставят управление.

Поражението им освен това вероятно ще засили натиска върху испанското правителство на малцинството на премиера Педро Санчес от Испанската социалистическа работническа партия.

Аюсо, която определи като безпроблемна възможността да разчита на "Вокс", заяви, че тези избори са "началото на края" на лявото национално правителство на Педро Санчес.

По време на предизборната надпревара въпроси като важните социални и икономически проблеми бяха засегнати само мимоходом в страна, която е изтощена от коронавирусната пандемия и възлага надеждите си на милиардите евро помощ от ЕС.

Аюсо е известна основно с това, че откакто пандемията започна, критикуваше лансираните от централното правителство на Санчес противоепидемични ограничения и или ги прилагаше в Мадрид с неохота, или изобщо не ги прилагаше.

Санчес предупреди, че съюз между НП и "Вокс" може да постави под заплаха демократичната система в цяла Испания.

"Унидас Подемос" ("Обединени ние можем"), която е в коалиция със Санчес на национално равнище, дори издигна лозунга: "Фашизъм или демокрация".

"Вокс" пропагандира традиционния образ на семейството, разчита на национализма и преди всичко настоява за изключително твърд курс срещу нелегалните имигранти и каталунските сепаратисти.

Основателят на "Подемос" напуска политиката

Испанският политик Пабло Иглесиас обяви, че ще напусне политиката след слабото представяне на лявата коалиция "Унидас Подемос" на вчерашните регионални избори в Мадрид, предаде ДПА.

"Днешният резултат показва, че повече не мога да помогна на нашето движение да консолидира институционалната си мощ през следващите няколко години", посочи 42-годишният бивш вицепремиер в централното испанско правителство в изказване пред привърженици, цитирано от регионалния ежедневник "Корео".

Партията му взема десет места в новия парламент - при три допреди това - но анализаторите очакваха доста по-добър резултат, отбелязва ДПА.

Той предложи националния министър на труда Йоланда Диас за нов партиен лидер.

Преди няколко седмици Иглесиас, който дотогава беше вицепремиер, направи изненадващ ход и се кандидатира за регионалните избори в столицата, които снощи завършиха с голяма победа на консервативния кандидат Исабел Диас Аюсо, посочва Ройтерс.

"Напускам всякаква партийна политика. Няма да бъда пречка за обновяването на ръководството, от което нашата политическа сила се нуждае", каза Иглесиас снощи пред репортери, след като научи изборните резултати, които той окачестви като трагедия.

"Провалихме се", заяви Иглесиас.

Макар и още отпреди това той да беше анонсирал, че няма да се състезава за премиерския пост на следващите национални избори (редовните са през 2023 г.), обявената от него снощи новина ускорява оттеглянето му от испанската политика, за чиято трансформация през последното десетилетия той изигра съществена роля.

Иглесиас основа "Подемос" през януари 2014 г., за да обедини гласовете на испанците, възмутени от мерките за строги икономии, наложени след финансовата криза през 2008 г.

През май 2014 г. той спечели място в Европейския парламент, след което последва стремглав възход на политическата му кариера.

"Подемос" наруши двуполюсния модел в Испания - при който от 80-те години неизменно във властта се редуваха Испанската социалистическа работническа партия и консервативната Народна партия - с което проправи пътя и за други по-малки партии да се утвърдят в испанския парламент.

През 2016 г. Иглесиас постигна най-добрия си резултат, след като създаде съюз от леви партии, наречен "Унидас Подемос" ("Обединени ние можем"), който спечели достатъчно гласове, за да оспори първенството в лявото на историческата социалистическа партия.

Но радикалната визия на Иглесиас за прогресивно превземане на основното течение в лявото пространство така и не се материализира напълно, а през 2019 г. непостигането от негова страна на споразумение с премиера Педро Санчес предизвика повторни избори.

В крайна сметка "Подемос" и социалистите съставиха първото испанско коалиционно правителство.