За първи път от три десетилетия - британски депутат влиза в затвора. Бившата представителка на лейбъристите, а сега независим депутат Фиона Онасаня ще прекара 3 месеца в килия, след като отказа да се признае за виновна за шофиране с превишена скорост и опита да заблуди съда, че не тя е управлявала автомобила, съобщи Би Би Си.

Нарушението е извършено през юли 2017 г., само 6 седмици след като Онасаня е избрана за депутат от опозиционната Лейбъристка партия. Адвокатката шофирала колата си с 66 км/ч при разрешена максимална скорост на пътя от 50 км/ч.

Вместо да плати полагащата й се глоба, депутатката решила да прехвърли вината на своя брат, който декларирал, че той е карал автомобила, заснет от камера да извършва нарушение.

По време на делото обаче прокуратурата успява да докаже, че не само Онасаня е била зад волана, но е изпращала и текстови съобщения с телефона си по това време.

Съдия Джереми Стюарт Смит постанови ефективни присъди за депутатката и брат ѝ - съответно 3 и 10 месеца затвор.

35-годишната Фиона Онасаня е под натиск да напусне депутатското си място, но отказва с мотив, че няма други доходи. Тя вече е изключена от Лейбъристка партия и се явява независим народен представител. За да бъде отстранена от парламента, трябва избирателите ѝ от район Питърбъроу да организират подписка, в която да участват най-малко 10% от имащите право на глас.

Събирането на подписи обаче не може да започне, тъй като тя смята да обжалва присъдата. Така, дори в затвора, тя ще продължи да получава депутатското си възнаграждение, което е 78 000 лири на година. Според правилата заплатата ѝ може да бъде спряна само при присъда от над година лишаване от свобода.

Това е втори случай за последните 30 г., когато действащ народен представител във Великобритания е пратен зад решетките. През 1991 г. Тери Филд бе осъден на 60 дни затвор за неплатени 373 паунда местни данъци.