Това е първото му изявление, откакто вчера стана ясно, че ще той заеме поста на външен министър, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

"Разбира се ние ще изпълним волята на народа, изразена на референдума, но това изобщо не означава, че ще напуснем Европа", каза той. Джонсън изрази надежда, че страната му може да играе дори по-голяма роля в Европа.

Той каза, че е разговарял по телефона с американския държавен секретар Джон Кери, който напълно се е съгласил с неговото виждане за по-голямата роля на Великобритания в Европа и в света след Брекзит.

"Стана ми много приятно, че ми се обади американският държавен секретар Джон Кери, който е напълно съгласен с моята преценка. Неговото виждане е, че след Брекзита и след преговорите, той действително иска Великобритания да присъства повече зад граница, да има по-голямо глобален профил", заяви Джонсън.

Той съобщи, че френският му колега Жан-Марк Еро му е пратил очарователно писмо само преди няколко часа, в което казва, че очаква двамата да работят заедно и да задълбочат английско-френското сътрудничество във всички области.

Относно смесените реакции на назначението му за външен министър, Джонсън припомни, че резултатите от референдума от 23 юли са били неочаквани в европейските канцеларии.

Говорейки за това той каза образно, че "заради гласуване като това на референдума от 23 юни е паднала мазилката от таваните на европейските канцеларии", предаде Франс прес.

"Това не бяха резултатите, които те очакваха и сега те изразяват виждането си свободно и откровено", заяви Джонсън по адрес на смесените европейски реакции за номинацията му.

По повод на телефонния разговор между Кери и Джонсън Белият дом съобщи, че двамата са се съгласили, че американо-британката специална връзка е от съществено значение повече от когато и да е било.

Те са обещали да работят в тясно сътрудничество като съюзници в НАТО, за да се справят с предизвикателствата, пред които са изправени и да изпълнят отговорностите си по света, предаде ДПА, като цитира говорителя на Белия дом Джон Кърби.

Кери е изразил подкрепа за добре обмислен Брекзит и е казал, че САЩ ще продължат да са ангажирани с този процес. Кери и Джонсън ще се срещнат следващата седмица в Брюксел.

Сергей Лавров поздрави Борис Джонсън

Руският външен министър Сергей Лавров поздрави Борис Джонсън по случай назначаването му за външен министър на Великобритания, съобщи говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

"Министърът на външните работи на Руската федерация отправи съответните поздравления към своя колега Борис Джонсън. Книгата на руско-британските отношения отдавна чака да бъде обърната не най-добрата страница в историята на двустранните отношения, в която едва ли може да се каже, че имаше взаимодействие. Ако британската страна при управлението на новия ръководител на външнополитическото й ведомство има съответните желания и намерения, ние ще подкрепим това", заяви Захарова.

"Мога да кажа, че г-н Хамънд няма да ни липсва", добави тя, имайки предвид досегашния британски външен министър Филип Хамънд.