Британската кралица Елизабет Втора за първи път от март 2020 г. проведе седмичната си аудиенция с премиера Борис Джонсън присъствено, предаде Франс прес.

В последните 16 месеца те "правеха това упражнение" по телефона, но след като и двамата получиха по две дози от ваксините срещу коронавируса, това им позволи да се срещнат лично в Бъкингамския дворец. Двамата вече се видяха и на срещата на върха на Г-7 в Корнуол, допълва БТА.

Кралицата прекара голяма част от локдауните заради пандемията в замъка Уиндзор. Само за кратко тя беше и в резиденцията си в Балморал в Шотландия.

Според британски медии Елизабет Втора има намерение да прекарва повечето време отсега нататък в Уиндзорския замък.

По време на срещата днес с Джонсън кралицата е изразила симпатии към британския здравен министър, който на няколко пъти беше обект на нападки от страна на бивш водещ съветник на премиера, предаде Ройтерс.

"Много ми е приятно да се видим", каза Елизабет Втора на Джонсън в началото на срещата. 
"Току-що говорих с Вашия министър на здравеопазването. Бедният човек", заяви още тя.

После допълни, че според министъра Мат Ханкок ситуацията с коронавируса се подобрява. На което Джонсън отговори, че това е точно така.

На няколко пъти бившият водещ съветник на Джонсън - Дейвид Къмингс, критикува както премиера, така и Ханкок заради реакцията им на коронавирусната пандемия. Той дори каза, че здравният министър е трябвало да бъде уволнен и го обвини в лъжи по време на заседанията на кабинета.