Бившият външен министър на Косово и лидер на Алианс за ново Косово Беджет Пацоли е декларирал в Агенцията за борба с корупцията имущество на стойност няколкостотин милиона евро, съобщава информационният сайт Косово онлайн.

Според в. "Газета експрес" само частният самолет на Пацоли струва близо 10 милиона евро.

Пацоли има и 8 автомобила на стойност около милион евро, а по сметки в банки - около 5 милиона.

В декларацията той е посочил, че притежава недвижими имоти в чужбина на стойност 125 милиона евро и е собственик на земи и бизнес имоти, струващи милиони евро.

Само един от парцелите, които притежава в чужбина, е на стойност над 7 милиона евро, а една от къщите му струва около 18 милиона.

Пацоли е собственик и на швейцарския хотел "Даймънд", чиято стойност се оценява на 42 милиона евро.

Около милион евро са и акциите му в двайсетина компании, в някои от които притежава 100 процента от акциите.

Спестяванията му в банките в Косово се измерват в милиони евро, а само в една банка в Прищина притежава депозит от 4 милиона евро.

Пацоли увеличава богатството си и с приходи от Икономическата банка, компания Мабетек холдинг, банковите си депозити и от доходите си в парламента на Косово, пише "Газета експрес".

През октомври миналата година, когато беше външен министър, Пацоли заяви, че е използвал свои лични средства за лобиране на признаване на независимостта на Косово и по този начин е осигурил 43 признавания.