В първия ден на новата година започна и 312-ият ден от войната в Украйна. Според сутрешната информация на украинския генерален щаб през последните 24 часа на фронта не е имало значително движение.

Руската армия заяви, че ударите, нанесени в навечерието на Нова година по няколко украински града, включително Киев, са били насочени срещу обекти за производство на безпилотни летателни апарати, с цел да бъдат осуетени планирани "терористични атаки", съобщи Франс прес.

"На 31 декември 2022 г. руските въоръжени сили нанесоха прецизен въздушен удар с голям обсег срещу обекти на украинската отбранителна промишленост, участващи в производството на безпилотни летателни апарати, използвани за извършване на терористични нападения срещу Русия", заяви руското министерство на отбраната в ежедневния си доклад.

В новогодишната нощ Москва атакува Киев и други украински градове с ракети и ирански дронове.

Украйна е свалила 45 руски дрона през последното денонощие, съобщиха от военно-въздушните сили на страната, цитирани от Франс прес.

Русия атакува Украйна с общо 45 дрона през новогодишната нощ, съобщиха украинските въоръжени сили, цитирани от ДПА.

Всичките бойни дронове "Шахед-136" иранско производство (т.нар. дронове камикадзе) бяха унищожени от украинската противовъздушна отбрана, съобщиха въоръжените сили.

"Военнослужещите от украинските военновъздушни сили поздравяват своята непобедима нация с новата 2023 година! Заедно към победата!", се казва още в изявление от днес на въоръжените сили.

В новогодишната нощ Русия изстреля 20 ракети по цели в Украйна, заявиха украинските въоръжени сили. Прехванати са общо 12 ракети, от които шест в Киев, каза главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни.

Директорът на киевската полиция Андрий Небитов публикува снимка на останки на дрон с коментар "Честита нова година" на руски.

В новогодишната нощ Русия и Украйна си размениха и над 200 военнопленници на фона на нови взривове в Киев и сирени за въздушна тревога в много райони на Украйна.

Киевската градска военна администрация съобщи, че нейните сили за противовъздушна отбрана са свалили 32 въздушни цели над украинската столица малко след полунощ. Няколко експлозии са били чути в града, докато въздушна тревога е били активирани в цялата страна в първите часове на 2023 г., според местни медии.

Ръководителят на Киевската регионална военна администрация Олексий Кулеба каза в неделя, че са нанесени допълнителни щети на инфраструктурата на Украйна.

"През нощта Киевска област отблъсна атака от дронове. Страната-терорист се насочи към обекти на енергийната инфраструктура", написа Кулеба в публикация в Telegram.

Той добави, че са пуснати приблизително "три дузини дронове" и не са регистрирани жертви. През цялата нощ "службите за спешна помощ са работили на мястото на нанесните удари", каза още украинският служител.

В последния си обобщаващ анализ за годината Американският институт за военни изследвания (ISW), въз основа на украинските твърдения, че руснаците изпитват недостиг на артилерийски снаряди, предполага, че този недостиг може да попречи на руснаците да предприемат сериозна офанзива край Бахмут или от Беларус в близко бъдеще.

В същото време Русия увеличава броя на военнослужещите си със 137 хиляди души с началото на новата година, отбелязва ДПА. Съгласно указ на президента Владимир Путин от август, който влиза в сила днес, броят на военнослужещите ще бъде увеличен до около 1,15 милиона души. Общият брой на ангажираните в руската армия, който включва и служителите, изпълняващи административни функции, ще нарасне до 2 милиона души.