През отминалия ноември смъртността в Белгия е превишила равнищата, отчитани през Втората световна война. Това показва националната статистика, представена в местни медии, предава БТА.

В първото десетилетие на този век в страната най-високият брой починали е достигал осем души на 10 хиляди от броя на населението, докато миналия месец издъхналите са били 12 на 10 хиляди. Не е представена извадка за причините за отделните смъртни случаи.

По последни данни жертвите на новата болест в Белгия от началото на епидемията са близо 18 хиляди, при над 608 хиляди установени случая на зараза и над 6,3 милиона изследвани. В последните две седмици броят на заразените е 8,5 на сто от изследваните.

Допитване до общественото мнение показа, че мнозинството (78 на сто) от белгийците подкрепят ограничителните мерки срещу разпространението на заразата, както и че 75 на сто биха се ваксинирали. Съмнения към ваксините изразяват 35 на сто, а 14 процента са против имунизацията. Данните сочат, че по-голяма вяра във ваксините имат хората над 65-годишна възраст (59 на сто), а всеки четвърти младеж от 18 до 24 години е срещу имунизацията.

В последните дни здравните власти съобщиха, че едва половината от очакваните първоначални количества ваксини на "Пфайзър" ще пристигнат в страната навреме. Имунизацията в Белгия ще бъде доброволна и безплатна, и започва от 5 януари.

Германия ще започне ваксинацията срещу COVID-19 веднага след Нова година, заяви днес германският президент Франк-Валтер Щайнмайер, цитиран от ТАСС.

"Първите ваксини ще бъдат одобрени за използване в Германия още през декември. Изграждат се или вече са оборудвани стотици центрове за ваксинация и веднага след Новата година тя ще започне", каза президентът.

По думите му борбата с пандемията, е навлязла в решителна фаза".

Както по-рано заяви германският канцлер Ангела Меркел решението за одобрение на ваксината срещу коронавируса, разработена от консорциума "Пфайзер", се очаква на 29 декември, след което ще започнат доставките и използването й.