Американският президент Джо Байдън и израелският министър-председател Бенямин Нетаняху проведоха дългоочакван първи телефонен разговор след забавяне, което Вашингтон отрече да е проява на пренебрежително отношение, предаде Ройтерс.

Имаше спекулации, че Байдън показва недоволство от близките връзки на Нетаняху с предишния американски президент Доналд Тръмп, който се обади на израелския лидер два дни след встъпването си в длъжност през 2017 г.

Байдън е разговарял с десетина други световни лидери, откакто зае поста на 20 януари. Белият дом беше заявил, че Нетаняху ще е първият близкоизточен лидер, на когото президентът демократ ще се обади.

Двамата проведоха "приятелски и топъл" разговор, продължил около час, при който обсъдиха въпроси, сред които Иран и отношенията на Израел с арабски и мюсюлмански страни, заяви канцеларията на израелския премиер.

"Президентът Байдън и министър-председателят Нетаняху обсъдиха продължаването на мирните споразумения, иранската заплаха и предизвикателствата в региона и се съгласиха да продължат разговорите помежду си", каза канцеларията.

"Двамата лидери отбелязаха своите отдавнашни лични връзки и казаха, че ще работят заедно за по-нататъшно укрепване на силните отношения между Израел и САЩ", беше посочено в изявлението.

Според канцеларията Байдън и Нетаняху са разговаряли и за начините за справяне с пандемията от коронавируса.

Белият дом заяви, че двамата лидери са обсъдили редица въпроси, включително необходимостта от "продължаване на близките консултации" във връзка с Иран.

Байдън е казал на Нетаняху, че възнамерява да засили отбранителното сътрудничество с Израел, и е подчертал подкрепата си за нормализиране на отношенията му със съседните държави. Президентът също така е изтъкнал важността от полагане на усилия за мир между израелците и палестинците, каза Белият дом.