Американската посланичка в ООН Ники Хейли заяви в интервю, че вижда смяната на режима в Сирия като един от приоритетите на администрацията на президента Доналд Тръмп в страната, разкъсвана от гражданска война, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Побеждаването на "Ислямска държава", отблъскването на иранското влияние вън от Сирия и свалянето от власт на сирийския президент Башар ал Асад са приоритетите за Вашингтон, заяви Хейли в интервю за Си Ен Ен.

Изявлението й се отличава от това, което каза преди САЩ да ударят сирийска авиобаза с ракети в отговор на химическа атака на силите на Асад срещу цивилни сирийци, отбелязва Ройтерс.

"Трябва да избираме битките си. Променяме приоритетите си и нашият приоритет вече не е да се фокусираме върху отстраняването на Асад", каза тя пред репортери на 30 март.

Държавният секретар Рекс Тилърсън като че ли зае по-умерена позиция по отношение на Асад, като заяви в интервю по телевизия Си Би Ес, че първият приоритет на Вашингтон е да надвие "Ислямска държава", посочва Ройтерс.

След като заплахата от "Ислямска държава" бъде намалена или елиминирана, "мисля, че можем да насочим вниманието си директно към стабилизиране на ситуацията в Сирия", продължи той.

По думите му САЩ се надяват да съберат страните в конфликта на масата за преговори, за да започне процесът на намиране на политическо решение.

"Ако успеем да постигнем примирия в зони на стабилизация в Сирия, то тогава, надяваме се, ще имаме условията да започнем полезен политически процес", каза той.

Тилърсън заяви в интервюто също, че не очаква руски ответен удар след американската ракетна атака, защото тя не е била насочена срещу руснаците.

Става дума за изключително прецизен и целенасочен удар в отговор на една химическа атака и Русия никога не е била мишена, настоя той.

АНКЕТА: Ще има ли мир в Сирия, ако Русия не подкрепя Асад?