Сред енергийните компании са: Транснефт, РусГидро, Атоменергопром, Интер РАО и Россети, съобщи ТАСС, като се позовава на доклад на агенцията.

В документа се посочва, че понижаването на оценката за кредитоспособността на компаниите е свързано "с влошаването на макроикономическия и финансов климат в Русия".

Рейтингът на емитента на Транснефт и Атоменергопром е понижен от Baa3 /латински букви/ до Ba1.
Рейтингите на емитента на РусГидро, Интер РАО и Россети са понижени от равнище Ba1 до Ba2.

До спекулативно равнище Ba1 (с латински букви) кредитният рейтинг е понижен и на Газпром, Газпром нефт, Роснефт и Новатек.

В доклада се отбелязва, че тези компании имат голямо държавно участие.
 
Мудис понижи рейтинга и на шест руски банки, които са "дъщерни" на европейски банки в Русия. Това са Райфайзенбанк (Raiffeisen Bank), ING Bank Eurasia (Ай Ен Джи банк Евразия, банка) Интеза (Intesa), а също и три филиала на френската Сосиете женерал (Societe Generale) - Росбанк, банка ДелтаКредит, Русфинанс банк.

Рейтинговата агенция обясни решението си с очакваното задълбочаване на икономическия спад в Русия, който ще окаже отрицателно въздействие върху дейността на кредитните институции,

Вчера Мудис понижи рейтингите на 11 региона, 4 града (включително Москва и Санкт Петербург) и 3 държавни предприятия в Русия.