Знаете ли, че в американския щат Колорадо расте "българско дърво"? Кметът на Форт Колинс издава специално благодарствено удостоверение на трима българи за засаждането на "българско" дърво - символ на приятелство, опазването на природата и правото на здравословен екологичен начин на живот на всички хора.

Четете повече книги и засаждайте дървета!

Последните дни всички четем стряскащи заглавия във водещите национални телевизии, всекидневници и инфoрмaциoнни интeрнeт  сaйтoвe: "Наводнения, евакуация, бедствено положение"," България под вода, реки преливат, отнесени мостове селища са  наводнени", "Испания парализирана от снежна стихия"."Бедствени райони и земетресения на Балканите".

И всичко това посред бушуващата по света смъртоносна пандемия с Ковид-19. На този фон хиляди българи се питат кой наказва страната ни, човекът или природата? Могат ли милионите финансови средства, отпускани за решаване на тези страховити проблеми да ги тушират за дълготраен период? А коя е основната причина за тях?

Дали поройните дъждове, ледени снежни бури, климатичните изненади или човешката неподготвеност, непредвидливост, немарливост, недобра професионална експертиза на прогнозите, безнаказаност и беззаконие. Проблеми, които, ако са причинени и с намесата на човека, трудно могат да се разрешат с пари, предвидени за щети, нанесени от природата.

И естествено остава винаги въпросът: А как ние, хората, в тези времена на големи изпитания се отнасяме към нейно Величество Природата?...Можем ли с нещо много обикновено и по човешки достъпно да направим, така че да подпомогнем намаляването на глобалните проблеми с климата, замърсяването на почвата, въздуха и водата. Наистина какво друго можем да направим, не на думи, а на практика. Освен да караме колело, да ползваме повече все още скъпите електрически автомобили и да ходим пеша по улиците и в прекрасните ни планини.

Предлагаме за размисъл една обикновена и интересна история, неизвестна все още за медиите, случила се в Съединените щати. Не днес по времето на компрометиращите американската демокрация тревожни събития, а през слънчевата пролет на далечната вече 2009 година. Тя изпраща своето добро послание като пример за последване. 

Историята за един дъб в парк на китния американски град Форт Колинс

Със 166 000 души население, обявен през 2006 г. за най-доброто място за живеене в САЩ, градът, разположен северно от Денвър, Колорадо, е седалище на университета на този щат, домакин на многобройни фестивали, спортни събития и над 1700 културни прояви... Форт Колинс е известен още и като столицата на прочутата крафт *craft beer в Колорадо..

Историята е свързана с участието на трима българи -  сестрите Невена Праматарова, популярна журналистка в програма Христо Ботев на БНР, Ангелина Праматарова, финансов експерт/днес по съпруг Freeman/, както и адвокат Цветан Цветанов. Четири години по-рано през 2005 година Невена учредява с тяхно съдействие и става управляващ директор на известната днес фондация "Европейски екологичен фестивал", а адвокат Цветанов е председател на Съвета на фондацията.

Фондацията организира и до днес единственият у нас ежегоден международен фестивал "Зелена вълна - 21 век" за документални филми и телевизионни програми, понастоящем провеждан в Кърджали. Филмите, шедьоври от цял свят са посветени на екологията, опазването на природата, човешкия живот и здраве, търсещи решения на глобалните и местните екологични проблем. По това време все още екологията не е актуална тема за широкото българско общество.

Тримата cъc cкрoмeн eкип експерти дoбрoвoлци работят доброволно за каузата да се повиши екологичната култура на хората и по специално на младото поколение. Фондацията прави през годините и нещо изключително важно, особено днес - практически обучения на над 800 ученици и деца, как да се реагира на природните бедствия и промишлените аварии. Още след старта си фондацията организира при всяко фестивално издание засаждането на стотици дървета в различни градове на страната.

При посещение на Невена Праматарова във Форт Колинс през Коледните празници на 2008 година, тримата решават да се предприемат постъпки, според местното щатско законодателство, да се засади едно дърво от вида "оak" (дъб) в определено място от градските власти на Форт Колинс. Инициативата цели да запознае американците с любовта и традиционната грижа на българите към природата и околната среда и като жест на приятелството с другите народи. 

Местната общественост е приятно изненадана и дори удивена от тази благородна постъпка, която става събитие и допринася за много положителна представа за нашата страна. След като се преминават строгите административни процедури по залесяване, "българският" дъб, дарение от името на фондация "Европейски екологичен фестивал", е засаден през пролетта на 2009 година от Ангелина Фрийман. А силно впечатлените градски власти в лицето на кмета на Форт Колинс и главният градски лесовъд в знак на признателност, благодарност и уважение издават Удостоверение за направеното от името на фондацията дарение от тримата българи.

Удостоверението за направеното от името на фондацията дарение от тримата българи

Снимка: Личен архив

Този акт остава в историята на града, като малко преди времето на засаждането на "българското" дърво, фондацията издава на български език световния бестселър "Атака срещу разума". Личнo авторът, нocитeлят нa Нoбeлoвa нaгрaдa, cвeтoвнoизвecтният eкo oбщecтвeник и вицeпрeзидeнт нa CAЩ Aл Гoр cключва и подписва дoгoвoр c фoндaциятa и дaрява прaвaтa върху книгата.

Ние се гордеем с тази скромна благородна постъпка, символизираща общите интереси на хората по Земята за опазването на природата и околната среда, за правото ни на по-добър и здравословен начин на живот,  споделят тримата българи. И призовават "Дървото расте и е послание, символизиращо културата и традициите на любов към природата на българите и в далечния Форт Колинс.

Снимка: Личен архив

Днешният смисъл на това послание е: "Нека всеки българин във времето на сегашната изтощителна пандемия да осмисли досегашния начин на живот. Не само да се разхождаме по улиците, парковете и планините, но и да четем повече книги да подпомагаме книгоиздаването и културата и да засадим по едно дърво на подходящи терени в населените места и в планините. Това е толкова достъпна и достойна за всеки цивилизован човек, благородна екологична "зелена" постъпка, с която ще се намалят природните бедствия и ще си помогнем да живеем в по- здравословна и екологична среда."

Кои са тримата българи?

Учредителят на фондацията Невена Праматарова е популярна журналистка в БНР, водеща на седмичното предаване за изкуство и култура "Артефир" на програма "Христо Ботев и дългогодишен кореспондент за България на Радио Китай за чужбина. Понастоящем се ангажира с осъществяването на нови екопроекти, а като учредител продължава да подпомага дейността на колегите си във фондацията.

Ангелина Freeman, много добър финансов експерт и икономист, живее и работи във Форт Колинс, Колорадо и се грижи за "българското" дърво.

Адвокат Цветан Цветанов, понастоящем управител на фондацията, е известен и с прозрения в свои футуристични разкази. Като един от малкото известни български футуролози, той предвиди още преди години появата на "виртуалния" човек на планетата, виртуалния начин на живот и общуването онлайн.