Българо-македонската комисия, която трябва да изчисти спорните исторически въпроси между двете държави, възобновява разговори утре след една година прекъсване и обостряне на диалога между двете страни. Работата на комисията зацикли по въпроса с Гоце Делчев.

Дни преди започване на нови преговори по спорните теми между двете страни започнаха изказвания от македонска страна.

Опозиционният лидер на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски твърди, че на среща с българския външен министър Екатерина Захариева в София, македонският й колега Буяр Османи е получил предложение за ново споразумение, подобно на Преспанското, което ще предполага конституционни промени, определящи съществуването на Македонската нация и език от 1945 г. до днес, тоест нов договор.

От своя страна външният министър на Северна Македония, който наскоро се срещна с българския министър Захариева - Буяр Османи, обясни, че няма да има ново споразумение с България, а предстои укрепване на комуникацията на всички нива. Премиерът Заев не отговори конкретно на обвиненията на Мицковски, но заяви, че двете страни разговарят.

По-рано миналия уикенд Заев заяви, че по време на посещението си в София миналата седмица на Османи са били представени предложения в разговори със Захариева, които не са нито добросъседски, нито европейски, пише македонският вестник "Вечер", цитиран от агенция "Фокус".

"Няма ново споразумение с България, а засилване на взаимната комуникация на всички нива," заяви външният министър Буяр Османи, отговаряйки на твърденията на лидера на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски.

"Относно отношенията с България и моето посещение, искам да подчертая: няма ново споразумение, но има засилване на взаимната комуникация на няколко нива. Открито обсъждаме всички въпроси, произтичащи от Споразумението за приятелство, предприемаме всички стъпки, за да осигурим безпроблемната работа на комисиите, за което изразихме публична благодарност за резултата им до момента, както и насърчение за засилване на работата им", написа външният министър в своя профил във "Фейсбук".

Премиерът Зоран Заев не отговори конкретно на обвиненията на Мицковски. Заев заяви, че между македонската и българската страна предстоят преговори и че целта е страната да продължи напред. Той подчерта, че най-важното в момента е да защитаваме максимално интересите си, като същевременно се грижим за интересите на българската страна.