На 24 януари 20-годишният Магомед Евлоев взриви прикрепените към тялото си експлозиви на московското летище "Домодедово" и уби 36 души, сред които и българинът с австрийски паспорт Николай Иванов. Над 180 души пък бяха ранени.

В интервю за Ройтерс, първото за чуждия печат, Роза Евлоева поднесе своите съболезнования и огромни извинения "на целия свят". Журналистите се срещнаха с нея в малката й къща в градчето Али Юрт в Ингушетия.

"Много ни е срам, толкова ни е мъчно и тъжно. Ние наистина се безпокоим за всички хора, които загинаха и пострадаха ", каза 54-годишната учителка, майка на четири деца, сподавяйки риданията си, седнала на леглото на мъртвия си син.

Като съучастници на атентатора бяха арестувани и откарани в Москва за разпити 16-годишният брат на Магомед и 22-годишната му сестра. Другият му брат е със забавено умствено развитие и не напуска дома си. "За мен нощта е най-ужасното време, защото децата ми не са близо до мен. Леглата им са празни", казва Евлоева и добавя, че навярно всяка майка се чувства така.

На въпроса какво е тласнало сина й към ислямските екстремисти, Евлоева казва, че не го е възпитала по този начин. "Има приятели руснаци, имаме приятели чеченци . . . Към всички се отнасяме като към едно семейство, както към всекиго по света", казва тя.

В началото на февруари лидерът на ислямистите в Северен Кавказ Доку Умаров пое отговорността за кървавия атентат на летище Домодедово. Във видеозапис той уверява, че ще има още подобни нападения в Русия, докато в Северен Кавказ не бъде създадена независима мюсюлманска държава, управлявана от шериата.