Сръбската полиция е арестувала днес няколко непълнолетни лица, които са публикували заплашителни послания в социалните мрежи след две масови убийства в страната по-рано през седмицата, отнели живота на 17 души, предимно тийнейджъри, предаде агенция Хина.

Трима ученици на възраст 15-16 години са арестувани в северния град Нови Сад заради заплахи за обществената сигурност и предизвикване на паника и безпокойство с публикации в социалните мрежи. Постовете съдържали заплашителни послания и снимки на оръжия, които според авторите им, те смятали да занесат в училище.

По време на обиск в апартамента на един от заподозрените полицията е открила точно копие на автоматична пушка.

Трите заподозрени лица ще останат в предварителен арест за срок от 30 дни, пише БТА.

В Белград бе арестувана тийнейджърка, която се подигравала на жертвите от училище "Владислав Рибникар" в Белград, където бе извършено първото масово убийство в сряда. В профила си в ТикТок момичето възхвалявало заподозрения извършител на престъплението - 13-годишен ученик, който застреля осем деца и пазача на училището и рани други шест и учителка. Тъй като момичето е малолетно, обвинения ще бъдат повдигнати на родителите й.

След масовото убийство в белградското училище на 3 май, на следващия ден вечерта 21-годишен младеж отне живота на осем души и рани други 14, стреляйки напосоки от движеща се кола в три села в района на град Младеновац, на около 40 км южно от Белград.

И двамата заподозрени извършители са арестувани.

Днес са погребенията на някои от жертвите на масовите убийства.

Снимка: АР/БТА

Сърбия е в тридневен траур от вчера.

Още снимки ВИЖТЕ ТУК>>

Едно от ранените при стрелбата в Белград дете все още е в критично състояние с опасност за живота. Заподозрените стрелци остават в ареста, продължават разпитите им. Пред училището в Белград днес хората продължаваха да се стичат, отворена беше и съболезнователна книга. Белградските печатни издания излизат с първа черна страница със снимки и публикации за двете престъпления.

Бившият премиер на Сърбия и бивш министър на вътрешните работи Зоран Живкович коментира пред БНТ, че атмосферата в обществото наподобява риалити шоу: "Очевидно е, че нещо не е добро, че въобще не е добра ситуацията. Това убийство, престъпление не е виждано не само в региона ни, а камо ли в Сърбия. Ние не сме известни като много мирен регион. Но такова страшно нещо, по брой на загинали и кой е извършителя на първото и второто престъпление е нещо непознато. Очевидно в Сърбия е създадена една негативна атмосфера. Не обвинявам за това директно управляващите, но и те имат непосредствена отговорност, че създадоха такава атмосфера в обществото, която е като риалити шоу. Криминалните престъпници са звезди и пример за децата. Точно медиите създават тази примитивна и неприятна атмосфера и децата започват , да мислят , че могат да подражават."

"В Сърбия има много оръжие и това е факт. Тук имаше войни до преди 20 години и това не е чудно.Дали може да бъде намален броят на оръжията? Да, и това трябва да се направи, но само по себе си няма да реши проблема. Най-много извършители на престъпления не са хора , които нямат разрешителни, а тези, които имат незаконно оръжие.", добави той.

Снимка: АР/БТА