След осем часа преследване сръбската полиция залови стрелеца, който уби тази нощ осем души и рани други 13 в села близо до Белград, предаде сръбската държавна телевизия РТС.

Масовият 21-годишен убиец Урош Б. от Младеновац е арестуван недалеч от Крагуевац, където живеела майка му.

Заподозреният У.Б., роден през 2002 г. Той е заподозрян в убийството на 8 души и раняването на 14, съобщи сръбското вътрешно министерство. Министерството заяви, че се води разследване.

Вижте снимки >>

Сръбският президент Александър Вучич се очаква да направи обръщение към нацията днес. Мястото на задържането на нападателя е на стотина километра от мястото на извършване на престъплението, отбелязва ДПА.

Стрелбата в три села близо до град Младеновац, на 42 км южно от Белград, е втора в балканската страна само за два дни. В сряда 13-годишно момче уби девет души и рани седем в училище в Белград преди да се предаде на полицията.

Полицейски служители стоят на пост до училищния двор в село Дубона

Снимка: АР/БТА

Според местните медии заподозреният във втората стрелба е участвал в спор в училищен двор в четвъртък вечерта, след което си е тръгнал, но се върнал с пушка и пистолет. Той открил огън и продължил да стреля по хората произволно от движеща се кола. Сръбската обществена телевизия РТС съобщи, че полицай, който не е бил на служба, и неговата сестра са сред убитите. Около 600 сръбски полицаи, включително елитна антитерористична част и жандармерията, участваха в преследването, наречено операция "Вихър", съобщи РТС.

Едно от селата, в които е стрелял заподозреният, е Дубона, където тежко въоръжени полицаи издигнаха пропусквателен пункт и претърсваха преминаващите коли преди ареста на предполагаемия стрелец. Бронирани коли на полицията и черни джипове обикаляха района.

"Тъжно е. Младият полицай е на възрастта на дъщеря ми, роден през 1998 г.", казва Даниела, жена на средна възраст в Дубона. "Дъщеря ми взима успокоителни, не можахме да спим цяла нощ, те са израснали заедно", каза тя.

Ранените бяха транспортирани до няколко местни болници, съобщи РТС. Здравното министерство призова хората да дарят кръв за ранените. Състоянието им е тежко. 

Снимка: АР/БТА

Полицията използва хеликоптер, дронове и множество полицейски патрули да заловят заподозрения. "Това е ужасно за нашата държава, това е ужасно поражение. За два дни толкова много... убити", казва Иван, жител на Дубона.

Заподозряният вероятно е син на военен. Предполага се, че стрелецът има и двама съучастници, с които е бил в колата.

Снимка: АР/БТА

Поредната масова стрелба в Сърбия се случва по-малко от 48 часа, след като 13-годишно момче застреля девет души и рани седем в училище в Белград, преди да се предаде. Заради трагедията в Сърбия от днес е обявен тридневен траур.

Макар че Сърбия е пълна с оръжие, останало от войните от 90-те години на миналия век, масовите стрелби в страната са изключително редки, отбелязва Асошиейтед прес. Стрелбата в училището в Белград в сряда е първият подобен случай в модерната история на Сърбия. Последното масово убийство преди стрелбите тази седмица бе през 2013 г., когато ветеран от войната уби 13 души в село в Централна Сърбия, припомня АП.

Трагедията в белградското училище разпали дебати за общото състояние на нацията след десетилетия на кризи и конфликти, чиито последици са създали състояние на постоянна несигурност и нестабилност, наред с дълбоки политически разделения, отбелязва АП.

"Аз съм в шок, два дни не съм спал. Това 13-годишно момче уби 8 от своите приятели - 7 момичета и едно момче. Трябва да намерим начини да спрем тази агресия и смърт в Сърбия в последните дни", заяви н.пр. Желко Йович, посланик на Република Сърбия в България пред Би Ти Ви.

По думите му не трябва да се взимат само от институциите, а и държавата, и обществото трябва да се включат в процеса.

"Ще се опитам да съм по-близък с децата си. Ние забравихме децата си. Работим 20 часа през деня, те почти са сами. Възпитанието, което започва от семейството, трябва да продължи - и в основно училище, и в средно училище, и в университета трябва да са включени, ако искаме да създадем нормални хора", каза още Желко Йович.

Той заяви, че сякаш сме се отделили от традиционните ни ценности.

"За мен е най-важно като баща на двама синове, които искам да живеят в нашия регион, аз трябва да направя първата крачка, тя трябва да идва от семейството", добави посланикът на Сърбия у нас.

Желко Йович не смята, че има връзка между двете масови стрелби - в Белград и край Младеновац.

Той обясни, че вчера на Министерски съвет в Сърбия се е взело решение да се въведе 2-годишен мораториум на издаване на нови разрешения за някои оръжия.

"В следващите три месеца ще разглеждат всяко едно разрешение за оръжие, което е издадено до момента. В следващите шест месеца Министерството на вътрешните работи ще влезе във всяка една къща, където има разрешително за оръжие, за да види как то се пази", добави Желко Йович.

Той бе категоричен, че всички трябва да сме в този процес - от бащата през училището, университета, общността. Агресията и насилието са навсякъде, а трябва да сме готови на разговор. Нужна е 20-часова работа с децата, още от бебета възпитание.