Стотици хора тази нощ оставиха цветя и свещи пред училището в Белград, където вчера 13-годишно момче застреля осем деца и един възрастен. Шест деца и учител бяха хоспитализирани. 

В пълна тишина дошлите почетоха паметта на убитите, като поднесоха цветя, запалиха свещи и оставиха плюшени играчки.

Хора се събраха и на близкия площад до училището "Владислав Рибникар" - "Цветни търг".

Да почетат паметта на жертвите бяха дошли родители с децата си, младежи, ученици, потресени от случилото се вчера.

Гражданите спонтанно се отправиха на шествие до министерството на образованието и скандираха "Оставка", допълва сръбската редакция на телевизия Ен1.

Лекарите продължават да се борят за живота на ранените при стрелбата. От шестте деца, приети в болница, две са в критично състояние - момиче с тежка травма на главата, и момче с гръбначна травма, простреляно във врата и гърдите. 

Обявена е акция за кръводаряване за пострадалите. Тя започна вчера и продължава и днес. Най-голяма нужда има от кръвна група 0, съобщи bTV. 

В Сърбия е обявен 3-дневен траур в памет на жертвите на стрелбата.

Снимка: БТА/АР

Близо до училището, в което 13-годишният стреля, има банер с надпис "Говорете с децата си". Поставен е във връзка с трагедията, тъй като едно от версиите за престъплението е, че тийнейджърът е бил жертва на насилие от връстниците си. 

Майката и бащата на младежа са в ареста, защото са позволили достъп до касата, където са съхранявани оръжията, с които е извършена атаката.

По първоначална информация сред жертвите има и ученици, които не са от класа на Коста Кецманович. Намерен е списък, който той е подготвял още от миналия месец. Все още не е потвърдено дали всички убити деца са фигурирали в списъка.

Тийнейджърът няма да бъде подведен под отговорност, защото още няма навършени 14 години, а ще бъде настанен в писхиатрия. 

Министърът на образованието съобщи, че стрелецът е бил жертва на насилие, но все още не е ясно от кого и колко време е продължило. Разминават се версиите дали е еднократен акт, има един докладван случай в полицията, съобщиха сръбските власти вчера. 

Психолози и психотерапевти анализират случая. Според тях животът в училището няма скоро да бъде нормализиран.

Президентът на Психологическата асоциация на Сърбия и училищният психолог Марина Недейин Симич обясни за Danas, че повечето учители и сътрудници са преминали обучение за интервенция при психологическа криза, което включва и това, и че всяко дете със сигурност ще се нуждае от психологическа подкрепа.

"Дружеството на психолозите на Сърбия има инициатива и ние се опитваме да се организираме да осигурим телефон, на който да предоставим помощ и на други родители, защото всички са уплашени, да можем да помогнем. Деца и учители, които са станали свидетели на трагедията, ще имат психологически травми. Децата имат нужда от много повече помощ, предполагам, че от училището са реагирали адекватно, като малко са успокоили децата, поговорили са. Важно е те да извадят от себе си тези основни емоции на ужас, страх, шок, неверие, може би всичко е там", казва Симич.

Децата според него трябва да се махнат от средата, в която се е случила трагедията.

"Вярвам, че дори в сътрудничество с Министерството на образованието, училищната администрация и всички служители се опитват да направят всичко възможно в интерес на децата. По думите му е въпрос на организация дали психологическата помощ за децата ще се окаже на ниво училище или министерство - съответно здравно и образователно.