Американски конгресмени се опитват да осуетят продажбата на нови изтребители F-16 на Турция, съобщава гръцката агенция АНА-МПА. В двупартийното писмо, което в момента е в процес на събиране на подписи, американските законодатели изразяват пред държавния секретар Антъни Блинкън несъгласието си както с придобиването на нови изтребители F-16 от Анкара, така и с модернизацията на съществуващите.

Инициативата в Конгреса принадлежи на конгресмените Крис Папас, Гюс Биларакис и Каролин Малоуни и е подкрепена от Съвета за гръцко-американско лидерство (HALC), Американския еврейски комитет (AJC), както и от арменски, индийски и кюрдски организации.

В писмото се припомня, че са излезли информации, че Турция желае да закупи 40 изтребителя F-16 и да модернизира 80 от тези, които вече притежава. Конгресмените предупреждават Блинкън, че това би представлявало риск за сигурността, защото Турция притежава и руската зенитно-ракетна система С-400.

"Една от причините, поради Конгресът настоя за отстраняването на Турция от програмата F-35, бяха значителните рискове, които се свързват с обединяването на С-400 и F-35. Експертите отбелязват, че модернизацията на Ф-16 до варианта Блок 70 съдържа подобни рискове, ако Анкара продължи да притежава руските С-400. При положение, че модернизираните F-16 продължават да играят важна роля както за нас, така и за надеждни наши съюзници, това е нов риск, който намираме за неприемлив", казват конгресмените.

Освен това според тях участието на Турция в подобна отбранителна програма ще изпрати погрешен сигнал от страна на Вашингтон и ще създаде съмнения доколко САЩ са решени да приложат Закона за противодействие на противниците на Америка чрез санкции (CAATSA).