Това заяви служител от областта на отбраната, цитиран от Ройтерс и БТА.

Разрушителят "Махан" е приключил своето назначение и е трябвало да се отправи обратно към базата си в САЩ, но командирът на Шести американски флот е решил да го задържи в региона, каза източникът. По думите му военноморските сили на САЩ не са получавали заповеди за подготовка за военна операция във връзка със Сирия.

По-рано висш служител от областта на отбраната каза, че Вашингтон обмисля различни варианти, включително евентуални удари с крилати ракети от морето, в отговор на съобщенията, че в Сирия е било използвано химическо оръжие срещу цивилни.

Според предварителна оценка на американското и съюзнически разузнавания химическото нападение в Сирия в сряда е извършено от силите на режима, предаде Ройтерс, като се позова на представители на американските и европейски служби за сигурност. Цитираните източници, които пожелали да запазят анонимност, подчертаха, че това заключение е предварително и че на този етап продължават да търсят решаващи доказателства. Според техни прогнози това може да отнеме дни, седмици или по-дълго.

Сирийските бунтовници твърдят, че между 500 и 1000 души са били убити при нападение с химическо оръжие, извършено от силите на президента Башар ал Асад в покрайнините на столицата Дамаск в сряда. Режимът на Асад отрича категорично тези обвинения.