Предстои парламентът да реши дали Вулф може да бъде подведен под отговорност за получаване на изгода и използване на служебно положение за лични цели, предаде ДПА, цитирана от БТА.
Ако Бундестагът реши проверката да продължи, Вулф може да се окаже първият германски президент, срещу когото е започнало разследване.

От средата на декември германският президент е в центъра на огромен скандал, свързан с пари, власт и политически услуги. Те в крайна сметка могат да му струват поста и да навредят на канцлера Ангела Меркел, която го назначи за държавен глава през 2010 г., припомня Ройтерс.
Вулф бе критикуван, че когато е бил премиер на Долна Саксония, е взел от съпругата на свой познат голям заем при много изгодни условия, че пак като ръководител на провинцията през 2007 г. се е възползвал от безплатна почивка, осигурена му от бизнесмен.

Обвинен бе и в опит да окаже натиск върху главен редактор, за да скрие информацията за заема.

Вулф вече се извини, че преди време не е казал за заема, който взел, за да си купи жилище, и отхвърли призивите да подаде оставка. Заяви също така, че си е пратил за тридневния престой в един от германските курорти, за който се твърди, че му бил осигурен от бизнесмен.

Прокуратурата съобщи, че има "подозрения", че Вулф може да се е облагодетелствал от служебното си положение - престъпление, което се наказва с до три години затвор.
"Естествено, въпреки подозренията, презумпцията за невиновност надделява", се казва в съобщението на прокуратурата в Хановер, столицата на Долна Саксония.

Според медийни съобщения въпросната почивка е била платена от бизнесмен, за чийто проект година преди това правителството на Долна Саксония е одобрило кредитна гаранция. Тя обаче изтекла, без да бъде използвана.

В Германия президентът има ограничени пълномощия, но деветимата следвоенни предшественици на Вулф успяха да се наложат като популярни лидери, като олицетворение на националната съвест, отбелязва Ройтерс. Анализатори смятат, че Вулф, който е консерватор, се превръща в проблем за християндемократите на канцлера Ангела Меркел, които и без това са изправени пред трудната задача да запазят контрола в две провинции, където тази година предстоят избори, отбелязва Ройтерс.

От ХДС нямаше коментар на новината за поисканото отнемане на имунитета на президента.
В частни разговори обаче политици от партията на Меркел казаха, че са потресени и че очакват Вулф още публично да даде обяснения, съобщи ДПА.

Възможно е искането на прокуратурата да бъде обсъдено на следващото заседание на Бундестага, което е на 27 февруари.

Вулф отхвърли призивите да подаде оставка. Германският канцлер Ангела Меркел вече веднъж парира нападките срещу него.