Италианската полиция залови 4,3 тона кокаин с цена на черния пазар 240 млн. евро, нанасяйки тежък удар на колумбийския "Клан на залива", съобщиха разследващи, цитирани от Ройтерс.

Полицията в Триест обяви, че това е едно от най-големите заловени количества от дрогата в Европа и идва в края на международно разследване, в рамките на което са издадени заповеди за ареста на 38 души в шест държави: Италия, Словения, Хърватия, България, Нидерландия и Колумбия.

По първоначални данни в България са арестувани при спецакция на ГДБОП двама мъже от Перник. Единият от тях се е опитал да избяга от страната, но е заловен на летище "София". 

Разследването е продължило повече от година и е включило представители на колумбийското правосъдие, както и на Министерството на вътрешната сигурност в САЩ. Освен кокаина полицията е конфискувала 1,85 млн. евро в брой.

През ноември м.г. властите в Колумбия обявиха, че са фокусирани върху унищожаването на групировката "Клан на залива", чиято мрежа се разпростира в 28 държави по целия свят. Основната цел бе лидерът Дайро Антонио Усуга, известен като Отониел, който бе задържан месец по-рано в джунглата в района Ураба в северозападна Колумбия и отведен в столицата Богота. Оттогава е държан под стража.

Колумбийското правителство беше обявило награда от 3 милиарда песо (около 800 хиляди долара) за информация за местонахождението на Отониел, а САЩ предложиха 5 милиона долара на този, който окаже помощ за откриването му.

Освен в трафик на наркотици 50-годишният Отониел е обвинен в убийство, изнудване, отвличане, заговор и набиране на непълнолетни за нуждите на неговата престъпна организация. Обвинен е в трафик на наркотици от Южния окръг на Ню Йорк и е включен в списъка на най-издирваните лица на Агенцията за борба с наркотиците на САЩ (ДЕА).

В началото на май т.г. Отониел бе екстрадиран в САЩ.