Кралят на Швеция Карл XVI Густав връчи в Стокхолмската филхармония Нобеловите награди за физиология или медицина, физика, химия, литература и икономика, предаде ТАСС.

Четиринадесет лауреати на най-престижния приз в света получиха от монарха дипломи и златни медали.

Вижте снимки >>

При откриването на церемонията председателят на управителния съвет на Нобеловия фонд Карл-Хенрик Хелдин призова световната общественост да бъдат защитени и съхранени научните методи.

"Алфред Нобел твърдо вярваше във важността на научните изследвания. Само въз основа на фактите светът може да постигне реален прогрес. За съжаление неговият изпълнен с оптимизъм възглед се поставя днес под съмнение в целия свят. Ставаме свидетели как водещи политици на практика се занимават с отричане на фактите. Ирационалното и тесногръдо мислене набира сила за сметка на научните достижения, знанията и рационалната мисъл", изтъкна Хелдин.

След встъпителните слова на председателите на съответните Нобелови комитети лауреатите излизаха на сцената, украсена по традиция с хиляди цветя. Тук от ръцете на краля те получаваха златните медали и индивидуалните почетни дипломи.

Нобеловата награда за физиология или медицина получиха американците Уилям Кейлин и Грег Семенза и британецът Питър Ратклиф за открития как клетките усещат и се приспособяват към наличието на кислород.

Лауреатът по физиология или медицина сър Питър Ратклиф Лауреатът по физиология или медицина сър Питър Ратклиф

Снимка: АР/БТА

Канадецът Джеймс Пийбълс и швейцарците Мишел Майор и Дидие Кело получиха Нобелова награда за физика за принос в разбирането на това как се развива Вселената.

Лауреатът по физиология или медицина Уилям Кейлин-младши Лауреатът по физиология или медицина Уилям Кейлин-младши

Снимка: АР/БТА

Американците Джон Б. Гудинаф и Стенли Уитингам и японецът Акира Йошино получиха Нобеловата награда за химия за разработването на литиево-йонните батерии.

Лауреатът по химия Стенли Уитингам

Снимка: АР/БТА

Полската писателка Олга Токарчук беше удостоена с Нобелова награда за литература за 2018 г., защото миналата година тя не беше присъдена, а австрийският писател Петер Хандке получи Нобелова награда за литература за 2019 г.

Олга Токарчук

Снимка: АР/БТА

Австрийският писател Петер Хандке получи Нобелова награда за литература за 2019 г.

Снимка: АР/БТА

Носителите на Нобеловата награда за икономика за 2019 г. са Абхиджит Банерджи, Естер Дюфло и Майкъл Креймър за "техния експериментален подход към борбата с глобалната бедност".

Естер Дюфло

Снимка: АР/БТА

Нобеловата награда за мир беше връчена в кметството на норвежката столица Осло. Тази година тя бе присъдена на етиопския премиер Абий Ахмед "за важната му инициатива да уреди граничния конфликт със съседна Еритрея".

Етиопският премиер Абий Ахмед получи Нобела за мир в Осло

Снимка: АР/БТА

Първата Нобелова награда е връчена в Сен Тропе през 1901 г. - пет години след смъртта на Алфред Нобел. Всяка награда може да бъде присъдена най-много на трима номинирани. Тя се състои от златен медал, диплом и парична сума. Паричната равностойност на наградата за всяка категория е 9 милиона шведски крони (915 300 долара).

Кралят на Швеция Карл Густаф оправя възглавница на кралица Силвия на церемонията по награждаването на Нобел в Концертната зала в Стокхолм

Снимка: АР/БТА