10-и ден остава блокадата, наложена от косовските сърби при граничните пунктове Ярине и Бърняк. Камиони и автомобили през половин километър блокират главния път, водещ към мястото, което за албанците е държавна граница и граничен пункт, а за сърбите - административна линия.

Местните сърби издигнаха блокадата с помощта на тежкотоварни автомобили, пълни с инертен материал. Те се готвят да прекарат десетата си вечер там, като издигат палатки и палят огньове.

Те разказват, че ще останат, докато властите в Прищина не отменят изискването сръбските регистрационни табели да бъдат сваляни като реципрочна мярка спрямо действията на Белград от 2008 г. насам, предаде БНТ.

Районът е откъснат от света, като между Косовска Митровица и Ярине има десетки населени места, а туристи от Словения и други страни ходят пеша, за да пресекат пункта.

Снимка: AP/БТА

"Не мърдаме оттук докато всичко не свърши. Ние сме такива. Надявам се да се махнат косовските табели", коментира Зоран Гвоздич.

"Ние искаме всичко да се върне по старому. Техните регистрационни номера са неприемливи за хората, които живеят тук. Ще се борим до край, виждате барикади, хора. 21-22 години сме в окупация", казва Владан Филипович.

"Нямаме проблем с албанците, които живеят тук. Имаме проблем с Европа. Защото всичко тук е тяхна работа. Нека да позволят на сърбите и албанците да се разберат, да живеем както преди. Няма никакъв проблем. Тук сърби и албанци нямат проблем. Тук проблем имат държави", допълва Драган Милославлевич.

След като две правителствени сгради през последните дни бяха опожарени в община Зубин поток, напрежението като че ли стихна, тъй като отрядите на К4 засилиха своето присъствие. На място са все още специалните сили, изпратени от Прищина, чиято задача е да направят така, че решението да бъде изпълнено.

К4 чрез италиански, американски, полски и канадски военни се опитва да осигури мира и спокойствието на границата. Сърбия, от своя страна, разположи танкове и авиационни сили от другата страна на границата.

Представители на косовската партия "Сръпска листа" са посетили пункта, като според неофициална информация Белград и Прищина обсъждат решение на проблема, но няма нищо официално.

Туристи преминават пеша граничните пунктове

Снимка: AP/БТА

Дипломатическа совалка от Брюксел

Напрежението по границата се превърна в една от водещите теми по време на обиколката на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в страни от западните Балкани. Днес тя беше в Прищина.

"По-важно е да вървим напред по европейския път. Жизненоважно е Косово и Сърбия да нормализират отношенията си чрез обсъждане на проблемите. Трябва да кажа, че съм много разтревожена от настоящата криза. От ключова значение са деескалация и връщане на масата за преговори за намирането на дълготрайно решение. Единственият начин това да стане е чрез диалог с посредничеството на Европейския съюз. Това е единствената платформа за решаване на настоящата криза", призова фон дер Лайен.

"Поисках да бъдат осъдени нападенията в Зубин поток и Яриние. Атакувани бяха косовски институции. Това се случи след провокативни и изпълнени с омраза изказвания на сръбския президент и след демонстрации на сила със самолети, хеликоптери и танкове по границата с Косово", заяви премиерът на Косово Албин Курти.

Тази вечер председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен пристигна в Белград. Очаква се Урсула фан дер Лайен и сръбският президент Александър Вучич да обсъдят въпроса с напрежението на границата с Косово.

Дали ще бъде постигнато решени наспора, предстои да стане ясно.

Вчера Вучич призова сърбите, затворили пътища край границата с Косово, да продължат блокадата. Във видеообръщение, публикувано в социалните медии, Вучич им благодари за подкрепата към неговото правителство и ги насърчи да "проявят решимост и да се борят за нашата страна".

А президентът на Косово Вьоса Османи пък заяви в разговор с посланиците на САЩ и Германия в Прищина, че "Сърбия се опитва да дестабилизира ситуацията" на границите. По думите му става дума за "продължение на руско-сръбските усилия да се унищожат постиженията на САЩ, ЕС и НАТО в Косово и региона".

района на граничните пунктове Ярине и Бърняк започна струпването на военна техника

Снимка: AP/БТА

Сръбски общини в Косово: Не искаме Прищина да ни поставя в кафези

По-рано кметовете на четири сръбски общини в Косово отхвърлиха предложението на командващия силите КейФОР косовските специални части на границата със Сърбия да се заменят с войници от КейФОР, а решението на Прищина за отнемане на сръбските регистрационни номера да остане в сила, тъй като, както посочиха, с това "Северът ще се превърне в "сръбско гето", съобщава белградският вестник "Блиц".

"След консултации с нашите граджани ние просто отхвърлихме това предложение. Нашият народ и ние, неговите представители, не сме готови да се съгласим с намерението на Прищина да ни постави в гета и да премахне правото на свободно придвижване, която е ценност на съвременна Европа от десетилетия и която би трябвало да важи и за сърбите в тези територии", заявиха кметовете в съобщение, което доставиха на медиите.

В съобщението се посочва, че те желаят "да информират обществеността и да спрат дезинформациите, които пласира Прищина, за да оправдае повишаването на напрежението в сръбските общини в Косово и изпращането на до зъби въоръжени формирования в нашите общини".

Заради едностранното решение на Прищина сърбите от девет дни протестират в Ярине и Бърняк и ще останат там колкото е необходимо, тъй като не са съгласни с намерението на Прищина "да ни постави в кафези", заявиха кметовете.

Те призоваха Прищина да върне положението в периода от преди 20 септември, да изтегли своите въоръжени формирования и чрез диалог с Белград да намери подходящо решение.