Сърби от Северно Косово блокираха граничния пункт към Сърбия Ярине в двете посоки, а членове на специалната полицейска част на косовската полиция ги прикани да се разпръснат, съобщиха местни медии.

Полицейските части претърсват гражданите, тръгнали пеша за Сърбия, тъй като не могат да минат по друг начин, съобщава информационният сайт Кликс.

На другия граничен пункт Бърняк пътят е преграден на 500 метра от границата от брониран полицейски автомобил, който не позволява преминаването на хора и автомобили, а пунктът е изцяло затворен от косовската полиция. Колоната автомобили от Косово към Сърбия на този пункт е дълга повече от два километра.

Според информация на Кликс косовската полиция днес е започнала да конфискува старите регистрационни номера на автомобили с обозначение KS, а на автомобилите със сръбски регистрационни номера се дават временни номера и се задължават да платят застраховка. Така властите в Прищина се опитват да наложат официалните косовски регистрационни номера с обозначение RKS.

Агенция Асошиейтед прес напомня, че сръбската полиция от години конфискува косовските регистрационни номера на автомобили, като днешната акция на косовските власти изглежда е в отговор на тези действия.

Косовското министерство на вътрешните работи заяви, че на всички гранични пунктове се провежда акция по "запазване на обществения и конституционен ред", а министърът на вътрешните работи Джелал Свечла е потвърдил, че акцията се отнася до въпроса с регистрационните номера на автомобилите, посочват косовски медии.

Премиерът на Косово Албин Курти заяви, че свалянето на регистрационните номера от автомобилите в Косово не е било желание на Прищина, а е "нещо, наложено от другата страна", имайки предвид Сърбия, предаде прищинският портал Коха.

Курти заяви в парламента, че докато гражданите на Косово плащат за регистрационните табели на автомобилите си, когато влязат в Сърбия, в сила ще бъде и задължението всчки автомобили да имат на номерата си "РКС" /Република Косово/.

Косовската полиция предприе днес "необходимите действия и конфискува всички неважещи табели" на границите, заяви премиерът.

Договорът за табелите, постигнат в рамките на Брюкселското споразумение, изтече на 15 септември и оттогава престана издаването на номера с означението КС /Косово/, добави той.

"Очаквам всички граждани да разберат правилно, днес започва прилагането на споразумението, което Сърбия договори с ЕС. Регистрационните табели не са наше желание, другата страна ги налага", каза Курти

Представителят на косовските сърби Горан Ракич окачестви акцията на косовските власти като "директна заплаха'' за сърбите в Косово и съобщи, че за събитията са информирани специалният представител на Европейския съюз за диалог между Белград и Прищина Мирослав Лайчак и други международни представители.

"Този протест е реакция на хората, които са притеснени за бъдещето си, за децата и семействата си", заяви Ракич, цитиран от АП.

Държавният глава на Сърбия Александър Вучич свика заседание, на което да бъде обсъден диалога с Косово.