Долната камара на Конгреса одобри с 224 гласа "за" при 206 "против" процедурата, в съответствие с която ще бъдат водени дебатите по законопроекта, съобщи БТА.
Всички републиканци и 28 демократи се обявиха срещу предложението.

Това гласуване бе смятано за ключово първо указание каква ще е съдбата на проекта за най-дълбока реформа на здравната система в Съединените щати от десетилетия. През последните дни лидерите на демократите положиха сериозни усилия, за да съберат 216-те гласа, необходими за одобряване на здравната реформа от Камарата на представителите. Те получиха нужната подкрепа едва преди няколко часа, когато Белият дом постигна споразумение с 10 социално консервативни демократи, което потвърждава забраната за използване на федерални средства за финансиране на аборти.

Около час след като одобри историческата здравна реформа в САЩ, Камарата на представителите подкрепи серия от промени в законопроекта, предаде ДПА. Това стана с 220 гласа "за" при 211 "против". Срещу промените се обявиха всички републиканци, а също и над 30 демократи.

Сега предстои преработеният текст да бъде подложен на гласуване в Сената. Очаква се горната камара на Конгреса да се произнесе по въпроса тази седмица, отбелязва Ройтерс. Ако Сенатът одобри версията на Камарата на представителите, законопроектът ще бъде изпратен за подпис при президента Барак Обама. В случай че горната камара на Конгреса на свой ред внесе промени, тогава текстът ще бъде върнат в долната камара.

Лидерите на демократите в Сената обаче увериха, че горната камара ще одобри преработения от Камарата на представителите текст. Използваната така наречена помирителна процедура е сложен механизъм за приемане на закони в САЩ.

Съединените щати остават способни на велики неща, заяви президентът Барак Обама малко след като Камарата на представителите на Конгреса одобри историческата реформа на системата на общественото здравеопазване, която гарантира здравно осигуряване за почти всички американци, предадоха Франс прес и Ройтерс, цитирани от БТА.
Обама се аргументира, че това гласуване "е нов камък, положен солидно в основата на американската мечта". "Тази вечер ние превъзмогнахме тежестта на политиката, а всички специалисти ни твърдяха, че това не е възможно", каза той, като се усмихваше, но сдържано.

Здравната реформа на Обама
Здравната реформа е историческа и най-дълбоката по рода си от средата на 60-те години на 20-и век. Законът предвижда здравно осигуряване за още 32 милиона американци. Целта е системата да "покрие" 95 процента от американците под 65-годишна възраст. По-възрастните вече са включени в държавната система за здравно осигуряване "Медикеър".

Реформата задължава американците да се осигуряват в частни фондове, като в противен случай ще трябва да плащат глоба.

Компаниите от бранша пък вече няма да имат право да отказват да осигуряват болни хора. Законът предоставя кредити на малките предприятия, за да финансират здравното осигуряване на своите работници, както и помощ за бедните домакинства.
За сметка на това той не създава държавна каса за здравно осигуряване.

Предвидено е реформата да струва 940 милиарда долара за период от 10 години. Прогнозите са, че тя ще намали държавния дефицит със 138 милиарда долара за същото това време.