Хронологията на събитията: Google обяви, че може да се изтегли от Китай, след като част от нейните мрежи бяха изложени на "изтънчена кибер атака”. В резултат бе открадната интелектуална собственост. Възможно е вътрешни хора да са помогнали на крадците, пише още Ройтерс. От "Google” отказват коментар.

Специалисти по компютърна сигурност твърдят, че софтуеърът, използван за целта е Хидрак (Hydraq) - модифиция на троянски кон. "Троянският кон” е тип вирус, който след като веднъж проникне в комютъра позволява след това неоторизиран отдалечен достъп до него. Прецизността на атаката се състои в това, че извършителите са знаели точно къде да насочат "троянеца”. Във всеки случай е ясно едно - отвън са знаели къде и как да атакуват. След 13 януари от Google са спрели достъпа на някои китайци от местните офиси до международната мрежа на Google, съобщава още Ройтерс. Други са пуснати в отпуск, а трети са пренасочени към други офиси на компанията в Азиатско-тихоокеанския регион. От компанията не коментират и тези информации.

Китай от своя страна опита да омаловажи заплахите на Google, че ще напусне страната. Властите в Пекин заявиха, че има много начини да бъде намерен изход от ситуацията, но в същото време настояват чуждестранните компании, в това число и Google, да спазват законите на страната, съобщи Ройтерс.

Според агенцията Вашингтон се подготвя и официална дипломатическа нота заради кибератаката. Случаят с търсачката може да се превърне в нов дразнител в отношенията между САЩ и Китай, коментират от медията. Двустранните отношения и без това са обтегнати заради обменния курс на китайската валута, протекционизма във външната търговия и продажбата на американски оръжия за Тайван.

Ройтерс припомня, че Вашингтон отдавна е разтревожен от опитите на Пекин да го шпионира в киберпространството. В доклад до Конгреса на САЩ от ноември 2009 г. се казва, че китай все по-настойчиво прониква в във военните компютри на САЩ за да събира информация за свои нужди, съобщава още Ройтерс.