Френският министър на икономиката и финансите Кристин Лагард призова богатите страни-кредиторки от т. нар. "Парижки клуб" да опростят дълговете на Хаити, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС. Тя помоли Венецуела и Тайван, които не членуват в организацията, да направят същото. Тя добави, че Франция е опростила 4 милиона евро, намалявайки дълга на Хаити до 54 милиона евро.

Франция и Съединените щати призоваха за международна конференция по възстановяването на Хаити, след като земетресението с магнитуд 7 по Рихтер във вторник унищожи сградите и жилищата на хората.

Бившият президент на Хаити Жан Бертран Аристид, който живее в изгнание в Южна Америка, заяви, че е готов да се върне в страната, за да помага на сънародниците си след трагедията. След десетилетия на диктатура Аристид стана първият свободно избран президент през 1990 година. Той бе отстранен от военните няколко месеца по-късно. Жан Бертран Аристид отново пое поста през 2000-та година, но бе принуден да напусне страната четири години по-късно в условията на нарастващо насилие.

Катастрофалното земетресение е оставило без дом 300 000 души в столицата Порт-о-Пренс, сочи информация на ООН, цитирана от БТА. Около 3,5 милиона души са живеели в най-силно засегнатите от труса зони. 2,8 милиона от тях са жителите на столицата Порт-о-Пренс и околностите й, които се оказаха най-близко до епицентъра на земетресението.

Първите оценки на експертите на ООН показват, че 10% от сградите в столицата на Хаити са напълно разрушени. По данни на Червения кръст жертвите на труса може да достигнат 50 000 души. Хаитянските власти дори предположиха, че загиналите може да са до 100 000 души.

Помощи на Хаити вече обещаха много страни и организации. Сред най-щедрите дарители са САЩ, Световната банка, Международния валутен фонд, Великобритания, Австралия, Бразилия, Канада и ЕС. Световната програма по прехраната обеща хранителни помощи за 2 милиона души. Общо обещаните на Хаити суми възлизат засега на 268,5 милиона долара.

Оцелели от труса жители на хаитянската столица от няколко дни обират магазини и жилища в търсене на храна, вода и продукти от първа необходимост.