През последните шест години цените на компютърната техника намаляваха стабилно и непрекъснато, а когато имаше повишения, те обикновено бяха краткотрайни и не променяха общата картина. Сега обаче картината на РС пазара започва да се променя. Анализаторите на Financial Times, смята че през 2010 г. цените на компютрите и някои от компонентите за тях ще започнат да се повишават. Като причини специалистите посочват свръхпроизводството и глобалната икономическа криза.

В публикацията на финансовото издание се посочва, че в резултат на тези два фактора много производители на компютърна техника са били принудани да закрият или съкратят производствените си мощности. Освен това, голяма част от ресурсите е била пренасочена към производството на нетбуци, чиито продажби растат въпреки кризата. В същото време, пак заради кризата, са били замразени и много капиталови инвестиции в бранша, което е забавило откриването на нови производства и, като следствие, след презапасяването с продукти сега се очертава недостиг на някои компоненти и, съответно, предстои повишаване на цените им.

Подобен проблем вече съществува в сегмента на компютърните памети, където освен всичко останало в момента тече и преход от производството на DDR2 към DDR3, който е свързан с известни увеличения на загубите и намаляване на произвежданите обеми продукция.